Perwoll Perwoll Perwoll

#Renew

Što sve možeš učiniti kako bi kreativno oporabila rabljenu odjeću

Super stylin': Pomoću omatanja i rezanja stiliziraj jednu bijelu košulju na šest različitih načina

Voliš estetiku koja odiše principom „Uradi sam(a)”? Odjeću je lako transformirati, čak i bez krojačkog umijeća. 

U prvome dijelu naše serije videozapisa pokazali smo ti kako kreativno oporabiti staru odjeću služeći se isključivo dodacima. U drugoj epizodi objasnili smo kako pomoću tehnike „Uradi sam(a)” ukrasiti bijelu košulju pomoću trajnih ili polutrajnih ukrasa. U trećoj epizodi možeš pronaći jednostavne i pametne savjete kako odrezati svoju košulju te kako je omotati, zavezati i pretvoriti je u odjeću koja odiše estetikom „Uradi sam(a)” . 

Izmijeni svoju odjeću metodom „Uradi sam(a)” Kako promijeniti stil bijele košulje omatanjem i rezanjem

Video of DIY your clothes: How to re-style a white shirt with twists and cuts

Što ti je potrebno:

  • Bijela košulja 
  • Škare
  • Alati (igla i konac ILI ljepljiva traka koja se pričvršćuje glačanjem ILI naljepnica koja se nanosi glačalom ILI ljepilo za tekstil)

 

Što učiniti: 

Step 1: woman uses clever cut shirt idea on the back of her oversize shirt

1. Otkrij leđa

Ove jednostavne upute za rezanje košulja savršene su za košulje koje su preuske ili mrvicu rastegnute. Napravi dugi rez po sredini leđa (prethodno kredom ili odstranjivim markerom na tkanini označi ravnu liniju). Najjednostavniji način završne obrade nakon rezanja jest pomoću naljepnice koja se nanosi glačalom, kao što je prikazano u videozapisu. Ako želiš trajniji rezultat, upotrijebi ljepljivu traku koja se pričvršćuje glačanjem ili nizom šavova opšij rub tkanine s vanjske strane kako se ne bi rasparala. Jednom kad budeš gotova, stražnju stranu možeš nositi otkopčanu (bilo preko uske majice ili otkrivajući malo gole kože). Druga mogućnost je da prorez spojiš broševima i pribadačama ili da dva kraja zavežeš u čvor.

Step 2: woman has peek-a-boo shoulders with this diy cut shirt idea

2. Spasi ovratnik

Ako želiš kreativno oporabiti svoju staru odjeću, od pomoći će ti biti ako se usredotočiš na one dijelove odjevnog predmeta koji ti se sviđaju. Tvoja bijela košulja ima lijep ovratnik koji izgleda odlično ispod pulovera? Ako ti se ne sviđa njezin oblik ili je možda zamrljana ili oštećena, slobodno je baci, ali zadrži ovratnik — savršeno će pristajati uz uski pulover.

Step 3: woman upcycles old clothes by keeping the collar of her old shirt

3. Naopako okrenut ovratnik

Spremna za najbržu transformaciju dosad –i to onu zbog koje će tvoj dekolte izgledati nevjerojatno? Jednostavno otkopčaj tri gornja gumba svoje bijele košulje, ovratnik okreni prema unutra i… to je to. Spremna si za večernji izlazak!

Step 4: woman needs no diy cut shirt here. She simply twists the material of her shirt to turn into a sleeveless top

4. Omotaj i zaveži

Bijelu košulju moguće je preinačiti i bez trajnih promjena. Ponekad je dovoljno naprosto je zafrknuti - ne zafrkavamo se! Spusti predimenzioniranu košulju ispod ramena, rukave prekriži na prsima i zaveži ih u čvor. Ovisno o tome koliko je tkanina skliska, možda ćeš za fiksiranje čvora morati upotrijebiti skrivenu pribadaču ili kakav ukrasni broš.

Step 4: woman needs no diy cut shirt here. She simply twists the material of her shirt to turn into a sleeveless top

5. Zaveži i podvij

Jesi li već čula? Kratke majice su se vratile! (poveznica na članak o konceptu Re-fashion). Ako ne želiš uložiti u novu kratku bluzu, svoju odjeću ovom novom trendu možeš prilagoditi i sama. Trebat će ti predimenzionirana košulja, otkopčana do pupka. Zaveži dva kraja i podvij ih za zavodljiv, no šminkerski look.

 

Step 5: woman ties the front of her shirt to restyle into a cropped shirt

6. Okreni + preokreni

Ako bijelu košulju obučeš tako da njezina leđna strana bude sprijeda, s ovim jednostavnim odjevnim predmetom ostavit ćeš iznenađujuće trendi dojam. Ovratnik neka stoji podignut kako bi se dobio dojam dolčevite, ili ga zatakni s unutarnje strane kako bi imala košulju koja imitira široki vratni izrez. Budući da je leđna strana košulje ravna, oko struka ćeš je morati stegnuti remenom, šalom ili kravatom.

Kako prati odjeću koju si estetski uredila sama

Nakon što si završila s procesom kreativne oporabe svoje stare odjeće, bit će ti važno da i dalje izgleda kao nova. Perwoll Renew Advanced White & Fibre zaglađuje bijela vlakna te tako dugoročno čuva njihov vrhunski izgled. Ako si košulju odrezala, šavove ćeš, kako bi spriječila paranje, prije prvog pranja morati zašiti ili ih obrubiti ljepljivom trakom koja se pričvršćuje glačanjem.