Perwoll Perwoll Perwoll

#Relearn

Razumijevanje koncepta spore mode

Odjeća bez granica: 3 projekta spore mode za koje obavezno moraš znati

Zaljubljenici u okoliš i ekološki dizajneri inspiriraju nas projektima koji počivaju na strasti koja je prihvatljiva za planet – sporoj modi. Ono što je dostupno na virtualnim ili fizičkim policama trgovina odjećom prisiljava nas da odlučimo što će se naći u našim ormarima. Na okoliš utječemo svojim odabirima materijala od kojeg je svaki predmet izrađen i načina na koji utječe na zdravlje vode, zraka i tla na planetu. Ako proizvodnja brze mode uspori, svi od toga mogu imati koristi. 

 

Modna industrija počinje uvoditi sporije, etičke i održive prakse u posao izrade novih odjevnih predmeta. Kao potrošači možemo prigrliti ovu akciju i uvijek savjesno birati našu odjeću – tako da to ne bude samo prolazni trend. Koncept spore mode može postati dijelom svih naših života – pogledajmo tri aktivnosti posvećene poticanju promjena.

Nagrade za preispitivanje brze mode

A woman at a slow fashion event: The Green Carpet Fashion Awards

Ne postoji ništa bolje od nagrada koje nas potiču na poboljšanje naših navika. Postoji čitav niz nagrada posvećenih odavanju priznanja dizajnerima i tvrtkama koji su pri realizaciji svojih ideja pravednu modu stavili u prvi plan.

  • Green Carpet Fashion Awards već su usmjerile svoju pozornost na održive inovacije, a nagrade dodjeljuju svjetski poznati modeli i holivudske zvijezde, pomažući tako podići svijest o važnosti savjesno izrađene odjeće.
  • Nagrade za održivu modu (Sustainable Fashion Awards) dodjeljuju se najodrživijim idejama dizajnera i modnih marki, koji uvjete za tu nagradu ispunjavaju svojim odgovornim stavom i djelovanjem s ciljem smanjivanja ekološkog otiska. Njihova novčana nagrada podijeljena je na dva dijela: pola dobiva pobjednik, a pola nevladina organizacija posvećena okolišu.
  • Modna diplomantica Tess Whitfort iz Melbournea, koja je osvojila prošlogodišnju nagradu Redress Design Award, kaže: „Naša je odgovornost smanjiti negativan utjecaj modne industrije na okoliš - bilo korištenjem umjetne inteligencije kako bi se stvorili uzorci bez otpada ili korištenjem novog tekstila ili procesa koji nisu štetni za okoliš.” 
  • Ovi ambasadori eko-mode mogu pomoći pogurnuti industriju u potpuno novo doba, nadahnjujući kolege dizajnere da razmisle o načinu na koji dobivaju i obrađuju svoje tkanine, te pokazujući svojim potrošaćima da je održiva odjeća kul! 

Analiza ekološke odjeće – lokalno

Australian slow fashion designer Tess Whitfort took home first prize in 2018

Kate Fletcher, profesorica održivosti, dizajna i mode koja je prošle godine predstavila svoj TEDx Talk „Korištenje: moda s onu stranu granica potrošnje”, važna je ambasadorica odgovornih, održivih odluka. Fletcher tako proučava i „kako se jedno i drugo međusobno isprepliću” i utječu na način na koji biramo odjeću. Kao članica Centra za održivu modu u Londonu nedavno je vodila projekt pod nazivom Fashion Ecologies. Ovo fascinantno istraživanje proučavalo je regionalizam te međusobni utjecaj i odnose odjeće, ljudi i njihove lokalne okoline. 

 

Trud i vrijeme potrebno za proučavanje modne cjeline na lokalnom uzorku bez sumnje će dovesti do boljeg razumijevanja trenutnih modnih izbora – i načina na koje zajedno možemo raditi na boljoj budućnosti, odabirući pravednu i sporu modu.

Popravljanje rasparanog svijeta, šav po šav

Potrošači su možda zaboravili na vrijeme kada smo čuvali i cijenili svaki komad odjeće, držeći se za njega što duže možemo. S ljubavlju smo popravljali pohabane rubove i krpali rupe. Danas bacamo predmete čak i ako nam se olabavi porub ili ako nam otpadne dugme. Projekt Visible Mending (Vidljivo popravljanje) potiče nas da produljimo život našoj odjeći i da u njoj ponovno uživamo.

 

Internetska stranica „Mendspiration” nudi kreativne ideje o tome kako popraviti ranjenu odjeću, a postovi na blogu otkrivaju čitavo more nadahnjujućih priča, istodobno ističući umirujuće blagodati pozornog šivanja. Još važnije od toga: oni potiču druge da se aktiviraju na društvenim mrežama i s ponosom objave rezultate – svoju kreativno zakrpanu i obnovljenu odjeću.

 

Ako svi počnemo krpati i šivati, manje će odjeće završiti u otpadu – a mi ćemo na izraziti svoju individualnost u odnosu na razne klonove visoke ulične mode. 

Image credits
Header image: Getty Images
Image of Green Carpet Fashion Awards event: Getty Images
Image of Redress Design Award winner: Redress Design Award PR

Inicijative spore mode nadahnjuju nas i motiviraju da se i mi popravimo. Ako te zanima Perwollov pristup održivosti i kako ga razvijamo, klikni ovdje