Skip to Content

Blackyoto – najcrnja od svih pravednih crnih boja

Crna je najtamnija boja, crna se vratila, da, kratko i jasno, crna se vratila, no ujedno je to neka nova crna boja. Crna je prekrasna. To je boja žalosti, simbol bezvremenske elegancije, ali i neslužbena globalna modna uniforma. Blackyoto, modna tvrtka posvećena "pravednoj trgovini" sa sjedištem u Münchenu u Njemačkoj, postavila si je za cilj odati počast boji koja je odsustvo svih boja.

Crna boja koja je bolja za okoliš i odjeću

Svaki odjevni predmet tvrtke Blackyoto crne je boje, no sve sličnosti tu završavaju. Recept za odjevni predmet marke Blackyoto naizgled je jednostavan, ali probrani sastojci svaki pojedini predmet čine pravim remek-djelom. Započinje vrhunskom vintage haljinom od svile, majicom od kašmira, vojnom jaknom ili vezenim kimonom koji potječu s privatnih kućnih rasprodaja, buvljaka i od prodavača rabljene odjeće diljem svijeta. Dostavljaju se u jednu od dvije tradicionalne tvornice boja u Kyotu, specijalizirane za tehniku bojenja tekstila na biljnoj osnovi koja je bolja za odjeću i okoliš te koja rezultira najdubljim, najtamnijim bojama u svijetu mode. 

Vrhunski vintage komadi ponovno su osmišljeni, na tradicionalan način

Jeremy McAlpine bio je u modnom poslu desetljećima prije nego što ga je, na putovanju u Japan, otkriće visokospecijaliziranog procesa bojenja nadahnulo za osnivanje marke Blackyoto.  „Upravo je crna boja, a posebno tradicija bojenja svilenog kimona u crno” pobudila njegovu maštu, objašnjava, „to savršenstvo postizanja najdivnije duboke crne boje. Oba naša partnera u Kyotu postoje više od 100 godina, a njihova je tradicija veoma važan dio onoga što rade – i samim time onoga što mi radimo.” 

Dio čarolije leži u procesu otkrivanja. McAlpine i njegov tim počeli su metodom pokušaja i pogrešaka otkrivati koji vintage artikli posebno dobro primaju boju. Nakon početne faze istraživanja i razvoja, slanja predmeta u Kyoto na bojenje i procjene rezultata u studiju Blackyoto u Münchenu, složenost crne boje postajala je još očitija.

Kao što je McAlpine naučio, „crna boja pamuka, svile i vune često ima različite nijanse. Pamuk naginje plavkastoj nijansi crne, a svila je obično blago crvenkasta. Organska boja djeluje samo na prirodna vlakna; drugim riječima, ako u mješavini ima sintetike, taj dio vlakna neće primiti boju, što također može dovesti do prekrasnih rezultata. I svoje smo partnere uvjerili da prebojaju vrhunska vintage kimona koja nabavljamo u Kyotu, a vez od zlatnih niti također ne prima boju. Prema tome, mnogo je čimbenika koji svaki predmet čine doista jedinstvenim.”

As McAlpine learned, “cotton, silk and wool are often different shades of black. Cotton tends to result in a blueish black, silk is usually slightly reddish. The organic dye only works with natural fibres, so if there’s any synthetics in the blend, then that part of the fibre doesn’t take the dye, which can also lead to wonderful results. We’ve also persuaded our partners to over-dye top vintage kimonos that we source in Kyoto and the gold embroidery also won’t take the dye, so a lot of factors come together to make every item truly unique.”

Kako crna boja postaje pravedna moda

Iako je točan postupak bojenja odjevnih predmeta marke Blackyoto dobro čuvana tajna, Jeremyju McAlpineu poznate su osnove tog procesa. Prvi korak odvija se na vrlo visokoj temperaturi, pri čemu se tkanina prokuhava na 95 stupnjeva kako bi se boja mogla probiti duboko u vlakna. Drugi korak produbljuje dobivenu crnu boju na nižoj temperaturi. Zahvaljujući smanjivanju refleksije svjetlosti, tzv. metoda Shinkuro crnu boju čini još tamnijom. Ovaj proces „tkaninu ujedno i omekšava, što je zanimljivo jer crna može biti prilično gruba. Industrijska crna boja općenito je prilično prljava, ali tradicionalna japanska metoda koju koriste naši partneri u Kyotu istovremeno povećava intenzitet crne boje i omekšava tkaninu.”

Kako prati najcrnju crnu boju

Blackyoto je sjajan primjer pravedne modne marke iz nekoliko razloga, no prije svega zahvaljujući činjenici da nekoć omiljenim odjevnim predmetima udahnjuje novi život. Bojenje vintage odjevnih ulova crnom bojom pomaže u prikrivanju tvrdokornih mrlja i izblijedjelih boja, zbog čega se zastarjeli odjevni predmeti mogu doimati iznenađujuće suvremeno. Organski postupak bojenja crnom bojom ekološki je prihvatljiviji od industrijskih kemijskih sredstava za bojenje - vrhunski izgled i dojam rezultata da i ne spominjemo. I ti možeš pridonijeti dugotrajnijem vijeku trajanja svoje crne odjeće – nosi je pažljivo, peri je sredstvom Perwoll Renew Advanced Black i uvijek je suši na zraku te podalje od izravne topline i sunčeve svjetlosti. Ako u svojoj garderobi imaš kvalitetan komad dobro obojene odjeće, uvijek ćeš imati što odjenuti.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of woman wearing black on runway: Getty Images
Image of hands covered in black dye: Getty Images