Skip to Content

Simboli za pranje rublja: ključ za pravilnu njegu

Iako perilica rublja obavlja najveći dio posla, postoji nekoliko važnih stvari na koje je potrebno prethodno pripaziti ako želiš strojno oprati vunu. Objasnit ćemo ti korak po korak kako najbolje postupiti u tom slučaju.

Tipični simboli za njegu na etiketi tvojeg odjevnog predmeta

Prvi korak za optimalnu njegu – što vrijedi i za vunu – jest provjeriti etiketu odjevnog predmeta koji želiš oprati. Simboli za pranje koji se nalaze na njoj ne pružaju ti samo važne informacije o načinu pranja, nego i o njezi odjevnog predmeta nakon toga. Ispravno tumačenje simbola za pranje i njegu vrlo je važno, posebno za svilu i vunu, odnosno osjetljive tkanine.

Ručno pranje rublja

Ovaj simbol za pranje odjeće znači da odjevne predmete smiješ oprati samo ručno na maksimalno 30 °C (odgovarajuće savjete za ručno pranje rublja možeš dobiti od nas) ili odabirom posebnog programa za ručno pranje za vunu koju je moguće oprati u perilici.

Pranje osjetljivog rublja

Ovaj simbol za pranje odjeće tipičan je simbol za njegu osjetljivih tkanina poput svile i vune. Posebno otporne vunene tkanine koje na oznaci „Woolmark“ imaju napomenu da su „perive u perilici“, odnosno „Machine Washable Wool“ možeš bez ikakvih problema oprati u svakoj perilici odabirom programa za pranje vune ili osjetljivo rublje, a nakon toga kratko centrifugirati.

Ne prati

Na etiketi tvojeg novog omiljenog pulovera od vune nalazi se ovaj simbol za pranje? Odjevne predmete označene ovim simbolom ne smiješ prati u perilici niti ručno. U ovom slučaju najbolje je da se obratiš kemijskoj čistionici.

Sušiti na niskoj temperaturi

Ovaj simbol za njegu odjeće ne odnosi se na samo pranje, nego na ispravnu njegu nakon toga. Odjeću s ovom oznakom na etiketi moguće je (o)sušiti u sušilici na niskoj temperaturi.

Ne sušiti u sušilici

Ako odjevni predmet na etiketi ima ovaj simbol za njegu odjeće, nije ga moguće sušiti u sušilici. U tom slučaju odjevne predmete izravnaj i pusti da se osuše na zraku.

Glačati na niskoj temperaturi

Naravno, naš popis čestih simbola za njegu vune ne bi bio potpun bez simbola za peglanje. Ako se na etiketi nalazi ovaj simbol za njegu, to znači da odjevne predmete možeš glačati na niskoj temperaturi. Sjajnu odjeću ili odjevne predmete osjetljive na pritisak potrebno je glačati uz pomoć zaštitne tkanine ili preokrenute.

Ne glačati

Ovaj simbol za njegu sasvim je jasan: peglanje nije dopušteno. Najbolje je jednostavno izravnati odjevni predmet i poravnatog ga odložiti.

Pregled svih simbola za pranje i njegu odjeće

Na etiketi tvojeg odjevnog predmeta nalaze se neki drugi simboli za pranje i njegu odjeće? U tom slučaju u našem popisu pogledaj koje je njihovo značenje.

Ako se na etiketi nalazi ovaj simbol za pranje odjeće, odjevni predmet može se prati na standardnom programu uz temperaturu do najviše 40 °C.

Ovaj simbol za pranje odjeće označava da se odjevni predmet može prati na standardnom programu uz temperaturu do najviše 50 °C.

U ovom je slučaju na standardnom programu dopuštena temperatura do najviše 60 °C.

Odjeću s ovim simbolom možeš oprati na standardnom programu uz temperaturu do najviše 70 °C.

Ovaj simbol za pranje odjeće označava standardni program uz temperaturu do najviše 95 °C.

Ovaj simbol za pranje označava da odjeću možeš prati na blagom programu (npr. program za odjeću koju je lako održavati ili za osjetljivo pranje) na najviše 40 °C.

Ovaj simbol također preporučuje blagi program (npr. program za odjeću koju je lako održavati ili za osjetljivo pranje), ali na najviše 50 °C.

Odjevni predmet s ovim simbolom operi na blagom programu (npr. program za odjeću koju je lako održavati ili za osjetljivo pranje) na temperaturi koja ne prelazi 60 °C.

Dvije crte ispod simbola kade označavaju posebno blagi ciklus, a temperatura od 30 °C najveća je dopuštena temperatura.

Odjevni predmet s ovim simbolom pranja može podnijeti temperaturu od najviše 40 °C na posebno blagom programu.

Ovaj simbol za njegu označava da odjevni predmet možeš posve uobičajeno osušiti u sušilici.

Odjeću s ovim simbolom neocijeđenu položi na sjenovito mjesto i izravnaj.

Tkanina s ovim simbolom govori ti da se najbolje suši na užetu za rublje.

Ovaj simbol također preporučuje sušenje na užetu za rublje, ali na sjenovitom mjestu.

Odjeću s ovom oznakom na etiketi također osuši na užetu za rublje na sjenovitom mjestu, ali odjeća mora biti neocijeđena.

Što znači ovaj simbol? Odjevni predmet najbolje se suši na sjenovitom mjestu nakon što ga rasprostreš i izravnaš.

Ovaj pak odjevni predmet najbolje se suši kad ga neocijeđenog položiš u horizontalan položaj.

Dvije točke na glačalu označavaju da odjeću možeš peglati samo na umjerenoj temperaturi, odnosno na najviše 150 °C.

Tri točke također označavaju da odjeću možeš peglati samo na umjerenoj temperaturi, ali u ovom slučaju na najviše 200 °C.

Ako na etiketi pronađeš ovaj simbol za njegu, u potpunosti se suzdrži od upotrebe sredstava za bijeljenje odjeće – ovaj odjevni predmet možeš prati samo deterdžentima za rublje u boji i osjetljivo rublje.

Odjevni predmet s ovim simbolom manje je osjetljiv i odlično podnosi bijeljenje sredstvima koja sadrže klor ili kisik (npr. univerzalni deterdžent).

Ovaj simbol označava da se odjevni predmet može tretirati izbjeljivačem s kisikom (npr. univerzalni deterdžent).

Odjevni predmeti s ovim simbolom ne smiju se kemijski čistiti.

Ovaj simbol označava posve suprotno: odnesi ga isključivo na kemijsko čišćenje!

Sada postaje malo složenije: odjevni predmet s ovim simbolom na etiketi može se čistiti ugljikovodicima, perkloretilenom i otapalima R113 i R11.

R113 i otapala na bazi ugljikovodika ne predstavljaju nikakav problem za odjeću s ovim simbolom za njegu.

Mokro čišćenje? Ovaj simbol označava da to nije nikakav problem!

Prema ovom simbolu, dopušteno je čišćenje ugljikovodicima, perkloretilenom i otapalima R113 i R11, ali uz ograničenje količine vlage i temperature.

Ako na etiketi pronađeš ovaj simbol, odjevni predmet moguće je čistiti otapalima R113 i otapalima ugljikovodika. No i u ovom je slučaju potrebno pripaziti na ograničavanje količine vlage i temperature.

Simbol za mokro čišćenje već ti je poznat. Ovom simbolu dodana je mala nadopuna koja znači da postoje ograničenja količine vlage i temperature.

Kako ispravno napuniti perilicu rublja

Nakon provjere simbola za njegu i pranje odjeće možeš krenuti s punjenjem perilice. Pripazi na to da bubanj nije previše pun jer prevelika količina rublja dovodi do prejakog mehaničkog opterećenja odjeće tijekom pranja. Osim toga, postoji opasnost da se deterdžent neće ispravno otopiti. Prilikom pranja svih osjetljivih tkanina, poput vune i svile, bubanj se smije napuniti samo do jedne četvrtine.

Naš savjet
Prije pranja:

  • Zakopčaj sve kukice, dugmad koja se kopča utiskivanjem itd.
  • Isprazni džepove
  • Odjevne predmete peri okrenute naopačke
  • Razdvoji tamnu i svijetlu, odnosno bijelu odjeću da ne bi došlo do obojenja

Kako odabrati program pranja i temperaturu

Ako se na etiketi tvog odjevnog predmeta nalazi simbol za njegu koji označava ručno pranje, odaberi program ručnog pranja na svojoj perilici i postavi temperaturu u skladu s preporukom na etiketi.

Ako etikete više nema, a više se ne možeš sjetiti točnih uputa za pranje, također odaberi program za ručno pranje. Da izbjegneš bilo kakav rizik, postavi regulator temperature na hladno pranje. Ako je tvoj tekstil izrađen od vune koja se može prati u perilici, možeš je oprati strojno, a pritom odaberi program za pranje vune ili za osjetljivo rublje i temperaturu do najviše 30 °C.

Naš savjet
Ako pereš posebno osjetljive tkanine poput kašmira, uvijek upotrijebi program za ručno pranje i odaberi pranje u hladnoj vodi.