Skip to Content

Evolucija mode: Tri vrhunska vintage komada kroz povijest

Ne postoji grijeh brze mode koji je toliko ogroman, a da ga iduća generacija neće ponovno otkriti i prilagoditi svom stilu. Pomislila bi da su naši prethodnici radili modne gafove poput baršunastih ovratnika, oblačenja u traper od glave do pete, tenisica na platformu i neonskih pernatih jakni kako oni koji će doći nakon njih ne bi napravili iste pogreške u prosudbi. Ali jao, vrijeme je ravni krug i modna povijest se beskrajno ponavlja, zbog čega nam dizajneri u 2019. godini ponovno nude najnovije vintage modne trendove iz prošlih godina.

U duhu spore mode prigrlili smo te ponovno otkrivene trendove i poželjeli im dobrodošlicu u sadašnjosti. Uostalom, ne postoji ništa održivije od ponovnog pregledavanja starih odjevnih predmeta, njihova osvježavanja i davanja novog života naizgled zastarjelim stilovima. Ovo je priča o modnim artiklima koji su se s uspjehom nanovo osmislili kako bi nastavili blistati.

Trapezice – od vrhunskog vintage komada do upadljivih pravednih traperica

Trapezice nekad:
Trapezice i zvonaste traperice izgledale su šik na Jane Birkin 1960-ih godina, seksi na Fari Fawcett 1970-ih i kul na Kate Moss 1990-ih. Tada je laskavi oblik koji izdužuje noge nestao i nije se vraćao jako, jako dugo vremena. Svatko tko je ikada gazio po blatu festivala (ovdje mislimo na vas, veseljaci s Woodstocka) ili završio s istrošenim porubom od previše hodanja zna da trapezice nisu najpraktičniji tip traperica. 

Trapezice danas:
To, naravno, nikada nije zaustavilo nijednu pravu pomodarku pa ne čudi da su se trapezice od trapera napokon vratile. Nakon desetljeća skinny, mama i boyfriend traperica, danas hlače širokih nogavica, koje obgrljuju bokove, izgledaju sjajno na poznatim ličnostima kao što su Gigi Hadid, Victoria Beckham i Kim Kardashian. Činjenica da je gđa Yeezy usvojila ovaj stil odmah nam daje do znanja da je u pitanju stil koji će prihvatiti i kasniji naraštaji. Ako se uspiješ domoći para vrhunskih vintage traperica, onda stvarno imaš sreće. Nosi ih s pripijenim majicama i sandalama na potpeticu s platformom kako bi postigla dojam maksimalno izduženih nogu i podignute stražnjice. 

Biciklističke kratke hlače – najnoviji trend sportske opuštenosti

Biciklističke kratke hlače nekad:
U analima odjeće biciklističke kratke hlače imale su nešto manje legendarnu prošlost. Ukratko, bile su čisto praktična sportska odjeća prije nego što je pojam athleisure uopće smišljen. One nisu bile nešto za što bi ikad pomislila da će se desetljećima kasnije pretvoriti u modni trend retro predznaka. Kad je 1970-ih predstavljena profesionalnim biciklističkim timovima, i prije nego što je 1980-ih došla do amatera, lycra je hvaljena kao velika inovacija. Modna publika vijest o ovoj novoj, rastezljivoj, pomalo svjetlucavoj tkanini dobila je tek 1990-ih i, možda nažalost, na popis brze mode tako dodala još jedan predmet.

Biciklističke kratke hlače danas:
Saint Laurent, Stella McCartney, Alexander Wang i Chanel slažu se da je došlo vrijeme da biciklističke hlače dobiju drugu priliku pod svjetlima modne pozornice. Slavne osobe i influenceri podjednako su se okušali u prilici da pokažu svoje savršeno oblikovane noge u kratkoj, čvrstoj i rastezljivoj tkanini. 

Budući da je stiliziranje od presudne važnosti, donosimo tri osnovne kombinacije koje će ti pomoći da ovaj retro modni trend odradiš sa stilom. Svoje biciklističke hlačice upari s košuljom i sakoom (s remenom) i obuci ih za ured, kombiniraj ih s ultra kratkom haljinom kada se zaputiš u klub, a za brunch vikendom na njih obuci razvučenu vintage majicu kratkih rukava s logom nekog benda i traper jaknu. Unaprijedi svaki look vrhunskim modnim dodacima iz 90-ih: gumicom za kosu od zgužvane tkanine, torbicom za oko struka i uskim čizmama-čarapama. 

Kratke majice – besprijekorni trbušnjaci na način usklađen sa sporom modom

Kratke majice nekad:
Kratke majice bile su u trendu, pa opet izlazile iz mode još otkad je pokazivanje gole kože 1960-ih godina po prvi put postalo široko prihvatljivo. Devedesete su, međutim, definitivno bile zlatno doba golog trbuha, a tinejdžerske zvijezde poput Britney Spears taj su izgled dovele do savršenstva, uskladivši s njime i svoje plesne pokrete.

Kratke majice danas:
Glavna razlika u današnjem trendu kratkih majica? Pokret "Body Positivity", koji promiče pozitivan odnos prema vlastitom tijelu, u kombinaciji s mnoštvom mogućnosti stiliziranja učinili su taj, nekoć zastrašujući stil dostupnim svima, neovisno o obliku naših tijela i veličini odjeće koju nosimo. A što je najbolje od svega, to je definitivno vrhunski vintage komad koji možeš pridodati odjeći spore mode u svojoj garderobi.

Image credits
Header image: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Image of woman walking across the street in flared jeans:Alexandra Chaulaud/Blaublut-Edition.com
Image of woman in black bike shorts holding red bag: TheUrbanspotter/Blaublut-Edition.com
Image of woman in blue tied crop top: Frenchy Style/Blaublut-Edition.com

Osnovni modni odjevni komadi nisu jedini koje doživljavaju preobrazbu. Perwoll svoj razvoj također okreće u smjeru što veće održivosti. Naše putovanje pogledaj ovdje.