Skip to Content

Puloveri za pingvine: najslađi projekt kreativne oporabe

Jesi li ikad čula priču o toploj pletenoj odjeći koja je spasila preslatke male pingvine? Ne, to nije luda tlapnja neke modne blogerice - to se zaista dogodilo; kreativno oporabljena odjeća odigrala je golemu ulogu u spašavanju života pingvina pogođenih izljevima nafte.

Nažalost, komadić nafte veličine poštanske marke više je nego dovoljan da ubije pripadnika vrste malih pingvina. Kako? Budući da ulje uzrokuje odvajanje i trganje perja, pingvinu postaje vrlo hladno te nije sposoban loviti hranu. Ako se ne liječe, s vremenom umiru od gladi. 

Rješenje: oporabljeni pleteni puloveri za pingvine. Kada pingvin pogođen naftom bude, na primjer, primljen u Kliniku za divlje životinje u parkovima prirode Phillip Island u Australiji, vuneni pulover sprječava malu pticu da čisti svoje perje te tako proguta ulje, a osoblju daje više vremena da pingvinu napravi dobar piling.

Posljednje veliko izlijevanje nafte dogodilo se blizu otoka Phillip 2001., gdje je tim događajem bilo pogođeno 438 malih pingvina1. Srećom, hrabrim postignućem koje možemo zahvaliti oporabljenim vunenim puloverima za pingvine, 96 % njih je spašeno, rehabilitirano i pušteno natrag u divljinu.

Nastavljajući svoj dobar rad na održivosti

Sretan završetak priče ogroman je uspjeh programa. Zakladu Penguin Foundation preplavili su deseci tisuća vunenih pulovera za pingvine: dobili su ih toliko da su morali zamoliti svoje pristaše da ih prestanu slati.

No, zaklada nastavlja podržavati zaštitu pingvina. Prikupljaju sredstva putem prodaje pulovera za male pingvine (onih koji su pogrešne veličine, oblika, vrste vune) kako bi financirali pravedna istraživanja i zaštitu pingvina te kliniku za divlje životinje. Isto tako, prema potrebi, neke od vlastitih oporabljenih pulovera raspodjeljuju u druge centre za spašavanje.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, mali puloveri za pingvine svoj dan sada provode kao obrazovni alat za podučavanje studenata i javnosti o održivosti i razornim učincima koje zagađenje mora i obala ima na divlje životinje i okoliš.  Ako razmišljaš o doniranju vunenih pulovera malenim pingvinima ili lokalnoj dobrotvornoj organizaciji, pročitaj naše savjete o tome kako najbolje oprati vunenu odjeću.

Upute za strojno pranje vune

  1. Bilo da se radi o sićušnim puloverima ili onima  za odrasle osobe, vuneni puloveri moraju se prati pravilno. Evo kako:
  2. pročitaj etiketu o održavanju: Bez obzira na to odlučiš li vunenu odjeću oprati u perilici ili je radije pereš ručno, moraš provjeriti postoje li posebne upute na etiketi za održavanje. Na njoj ćeš pročitati koji je postupak bolji.
  3. Koristi mrežastu vrećicu: Ako već imaš vrećicu za strojno pranje osjetljivih predmeta, možeš je koristiti i za vunenu odjeću. Iako mrežasta vrećica nije nužno potrebna, ona sprječava zapinjanje za drugu odjeću i moguće oštećenje.
  4. Koristi program za pranje vune: Većina perilica ima poseban program za pranje vunenih odjevnih predmeta. Ako tvoja nema, onda perilicu namjesti na najhladnije temperaturne postavke kako bi se izbjeglo skupljanje odjeće. Alternativno rješenje je program za ručno pranje koje je dovoljno nježno za pranje vune.
  5. Dodaj sredstvo za pranje rublja Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced: Deterdžent za rublje posebno je razvijen za vunu i osjetljive tkanine. Pomoću čepa i uputa odmjeri količinu koja će ti biti potrebna.
  6. Suši na zraku: Nakon pranja, vuneni odjevni predmet objesi da se osuši na zraku. Nemoj upotrebljavati sušilicu jer može rezultirati skupljanjem materijala. Ako u vunenom odjevnom komadu ima viška vlage, omotaj ga u čisti ručnik i dobro ga stisni. Zatim ga nježno rastegni da se osuši.

Image credits
Header image: Shutterstock
Image of penguin in pink pullover: Getty Images

Izvori:
1. Knits for Nature

Pingvini su sjajni, zar ne? Znaš li što je još dosta dobro? Pet načina na koje tvrtka Perwoll doprinosi održivom razvoju. Više o tome možeš pročitati ovdje