Skip to Content

Zaštitna lica spore mode: Pharrell Williams

Pharrell Williams je svestrana osoba: pjevač, reper i glazbeni producent koji je osvojio nagradu Grammy. Na taj popis možemo dodati i: poslovni poduzetnik i revolucionar održive mode. U vremenu kad ne pjeva o nejasnim granicama, trenucima kad mu se posrećilo ili, naprosto, osjećaju sreće, Williams radi na pretvaranju oceanske plastike u dizajnerske traperice.

Svijet zabave i mode često se preklapa, a Williams nije iznimka; u svojoj karijeri surađivao je s različitim modnim markama, od Monclera, Uniqla preko Louisa Vuittona pa sve do Adidasa. No, upravo ga je njegova streetwear marka Billionaire Boy's Club dovela do sudbonosnog sastanka s održivom tekstilnom tvrtkom Bionic Yarn, čije su visokotehnološke niti izrađene od plastike prikupljene iz oceana.

Oceanska plastika: način izrade

Struktura koju je patentirao Bionic Yarn sastoji se od tri sloja: jezgre koja osigurava čvrstoću i rastezljivost, srednjeg sloja izrađenog od reciklirane plastike (koja čini do 45 % pređe) i gornjeg sloja vlakana poput pamuka, vune ili lana koji tkanini daju prirodan osjećaj.

Potrebno je samo pet koraka da bi se iz smeća stvorilo blago:

  1. Plastične boce prikupljaju se iz mora;
  2. Boce se usitnjavaju u komadiće;
  3. Komadići se zagrijavaju;
  4. Komadići se predu u pređu;
  5. Pređa se plete u tkaninu.

Williams je bio toliko zadivljen tehnologijom da se pridružio kao treći partner (zajedno sa suosnivačima Timom Coombsom i Tysonom Toussantom). Kao kreativni direktor u tvrtki Bionic Yarn, Williams je potom surađivao s tvrtkom G-Star RAW i 2014. godine nadgledao proizvodnju njihove prve linije traperica izrađenih od reciklirane oceanske plastike: Raw For The Oceans. Kolekcija je uspjela u nevjerojatnom podvigu pretvaranja neželjenog oceanskog otpada u traper koji je poželjan, otkačen, zelen i čist.

Sretni oceani i održiva moda

Linija Raw For The Oceans za tvrtku G-Star RAW predstavlja prekretnicu prema održivoj modi. U četiri kolekcije reciklirano je otprilike 10 tona plastike po kolekciji. A modna revolucija zavladala je i drugim dijelovima poslovanja. U 2015. godini tvrtka je procijenila da je za cijeli svoj asortiman iskoristila dva milijuna plastičnih boca i 1000 tona plastičnog otpada.

Williams je 2016. postao suvlasnik tvrtke G-Star RAW. Kupio je udio u tvrtki kako bi stvorio strateško partnerstvo. U svom, tipično jednostavnom stilu, tu je vijest odlučio objaviti putem Instagrama: „Na vrhuncu svog poslovanja. Od danas sam ponosni suvlasnik tvrtke G-Star RAW.” 

Opseg Williamsove uloge u tvrtki je kreativan: nadgleda dizajn i reklamne kampanje i pomaže u kreiranju strategije tvrtke. Nedavno je za stvaranje održive linije trapera angažirao Jaden Smith. Ono što je važnije od angažiranja poznatih prijatelja (iako i to pomaže) jest da je Williams ubrzao posvećenost te marke održivoj modi. Bionic Yarn i dalje je u pogonu, a tvrtka G-Star Raw prihvatila je niz zaloga o transparentnosti lanca opskrbe kako bi razvila certificirani traper koi se temelji na načelu cjeloživotnog ciklusa („cradle-to-cradle”).

Nejasne granice (trapera)

No, pričekaj, priča ne prestaje ovdje. Williamsova najupečatljivija karakteristika možda je njegova neumorna kreativnost. Ne zadovoljavajući se time da se opusti i razmisli o svojim značajnim postignućima, na njegovu dnevnom redu održive mode nalazi se još nekoliko inicijativa. 

Primjerice, veliki je obožavatelj etičke robne marke PANGAIA i često podržava njihove proizvode. Nedavno je PANGAIA lansirala vegansku jaknu od perja. Ova jakna rezultat je desetogodišnjeg znanstvenog istraživanja i karakterizira je materijal za izolaciju koji nije testiran na životinjama, a izrađen je od suhog divljeg cvijeća umjesto guščjeg perja, dok je vanjski dio podstave izrađen od recikliranih materijala i plastičnih boca.

Na jednom drugom mjestu raste uzbuđenje zbog lansiranja minimalističke kolekcije modnih kapsula, koju Williams dizajnira za legendarnu modnu kuću Chanel. Malo je poznato što će kolekcija sadržavati, ali poznavajući Williamsove dosadašnje radove, spora i održiva moda imat će praktički zajamčeno mjesto na luksuznoj modnoj pisti.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of seahorse under water: Shutterstock
Image of Pharell Williams and group of people in laundry room: Getty Images
Image of model wearing big red coat: Courtesy of Pangaia