Skip to Content

ShopNOholic – ne kupuj novu odjeću, osvježi izgled stare!

Ma kako udobni, laskavi i poznati bili tvoji omiljeni osnovni odjevni predmeti, napadno blještava brza moda svako toliko pokušat će te namamiti na nepromišljenu kupnju. Evo kako možeš odoljeti tom sirenskom zovu i umjesto toga mijenjati stil vintage i rabljene odjeće koju već posjeduješ.

Ne zaboravi na odjeću koju već posjeduješ

Brzu modu shvati kao potajnu, besmislenu aferu koja će te ostaviti ispraznom i punom pokajanja nakon što se vratiš kući svom ormaru punom omiljene, stare odjeće. Zašto bi ikad prevarila udoban vuneni džemper na kopčanje koji ti je isplela baka, kvalitetne traperice koje ti odlično pristaju ili pamučnu ljetnu haljinu koja je s tobom obišla svijet? 

Vrijednost odjeće koja nas čeka kod kuće lako je zaboraviti, a posebno kad se susretnemo s popularnom, novom brzom modom. Može doći u obliku blistave haljine za večernje izlaske koja te pokušava zavesti svojom trendovskom siluetom i glatkom tkaninom. Ili možda već neko vrijeme koketiraš s nekom majicom s ironičnim natpisom iz pop-kulture koji će prestati biti kul i duhovit dok trepneš okom?

Pokušaj zamisliti svoju staru odjeću, a potom zamisli kako bi bilo da bilo koji odjevni predmet iz svoje kolekcije zamijeniš tim novim komadom odjeće. Uvjerit ćeš se da nijedna avantura s brzom modom neće, kako to kaže Marie Kondo, autorica koja ne silazi s ljestvice bestselera New York Timesa, „pobuditi radost” kao što to može učiniti pouzdani tekstilni partner koji je uz tebe bio kroz sve uspone i padove. 

Nanovo stilizirajte svoje dragocjene vintage komade

Sa svojom si odjećom već izgradila smislen odnos; vaša zajednička povijest prepuna je uspomena. Ona je dokazala svoju vrijednost, a ti točno znaš koji komadi najbolje pašu jedan s drugim. Takva bliskost nudi osjećaj sigurnosti; ipak, možda ti je već pomalo dosadna?

  • Promijeni svoju modnu rutinu sljedećom metodom: izađi van odjevena u svaki pojedini odjevni predmet iz svog ormara. Izvedi u grad svaki odjevni predmet, od dosadne poslovne košulje do male crne seksi haljine, pogotovo onu odjeću koja se već dulje vrijeme nalazi na donjoj polici. 
  • Ako smatraš da svoju odjeću trebaš stilski obnoviti, onda je radije preoblikuj, popravi, ili kreativno oporabi. Nakon što se tvoji stari suputnici pojave u novom, trendi svjetlu, ponovno ćeš se u njih zaljubiti

Odupri se iskušenju

Priznajmo – ponekad odlazimo u shopping samo zbog uzbuđenja koje doživljavamo kada kupujemo neku novu stvar. Znaš, postoji razlog zašto se to naziva maloprodajnom terapijom! Odvikni se od ovisnosti o brzoj modi služeći se ovim pametnim strategijama.

1. Kupuj iskustva, a ne stvari 
Umjesto da svoj teško zarađeni novac trošiš na garderobne zombije koji će, nakon početnog oduševljenja novitetom, rijetko ugledati svjetlo dana, radije ga uloži u uspomene koje će trajati cijeli život. Ako kažeš „ne” novoj haljini, možda si zapravo rekla „da” tečaju kuhanja, danu provedenom u planinama ili ulaznicama za onaj glazbeni spektakl na koji tako jako želiš otići. Redovito se odupiri iskušenjima i tvoja će modna ušteđevina možda uskoro doseći cijenu jednog godišnjeg odmora. Bonus: Sva ta događanja, izlasci i tečajevi ostavit će ti malo slobodnog vremena za kupovinu odjeće, a samim time i manje prilika da te zavedu kakvi jeftini komadi brze mode.

2. Budi škrtica
Riješi se iskušenja tako da postaneš najveća škrtica na planetu. Ako nikada nemaš pri ruci kreditnu karticu ili veću količinu gotovine, nećeš samo izbjeći nepromišljenu kupnju – doslovno nećeš moći kupiti ništa. Biti švorc nikada nije bilo korisnije.

3. Vrhunski vintage umjesto novog komada odjeće
Ne moraš kupiti novu odjeću da bi iskusila osjećaj maloprodajnog uzbuđenja. Odjeća koja je nova tebi također će poslužiti. Od takvog (u)lova možda osjetiš još i veće uzbuđenje Vrhunski vintage butici, buvljaci i trgovine čiji prihod od prodaje rabljenih stvari ide u dobrotvorne svrhe prepune su svakakvog blaga koje samo čeka da ih netko otkrije.

Brini o svojoj rabljenoj odjeći

  • Naravno, ako s odjećom koju već posjeduješ planiraš živjeti sretno do kraja života, morat ćeš se pobrinuti da što dulje vrijeme izgleda najbolje moguće.  
  • osjetljive tkanine peri ručno
  • zimsku odjeću tijekom ljeta pohrani na tamnom, suhom mjestu
  • vlakna rabljene odjeće obnovi perući je Perwollom.

Image credits
Header image: Stocksy
Image of woman wearing a polka-dot dress: Getty Images
Image of woman shopping in a flea market: Getty Images