Skip to Content

Peri pravilno: Vintage kombine-haljine

Vintage kombine-haljine opet su u trendu. Nije ni čudo – postoji li nešto što je ženstvenije i više seksi od toga? Budući da se modna industrija polako, ali sigurno sve više zalaže za održiviji, društveno osvješteniji pristup kupovini, vrijeme za bojkot brze ulične mode i kupnju vrhunskih komada vintage odjeće nikada nije bilo povoljnije.

Jednom kada pronađeš svoju novu omiljenu vintage kombine-haljinu, možda ćeš se zapitati „kako ću, pobogu, ovo oprati?” Posebno kada se radi o osjetljivoj tkanini poput svile ili baršuna i nigdje nema naljepnice s uputama za održavanje. Ovdje ćemo ti dati nekoliko prijedloga za pranje i održavanje vintage odjeće.

Prije nego što opereš svoje vrhunske vintage ulove

Čak je i vrhunska vintage odjeća... stara. To znači da je haljina koju si pronašla krhka i da može imati poneki nedostatak. Drugi problem je što možda neće imati etiketu koja bi ti pomogla da odrediš koja je tkanina u pitanju. Ako nisi sigurna, postupaj pažljivo. 

Vintage materijali uglavnom nemaju zaštitne kemijske premaze koji poboljšavaju izgled i učinkovitost suvremenih tkanina. Odjevni predmeti su u prošlosti često bili izrađeni od svile ili brokata, boje nisu uvijek bile postojane, a obrubi su bili krhki.

Prvo pitanje koje trebaš postaviti jest: „Je li ovo svila?” Ako nisi sigurna, ispitaj tkaninu dodirom: protrljaj je rukama. Pravu svilu možeš prepoznati po iznimnoj mekoći i osjećaju topline koji se stvori kad je protrljaš. Tekstil potom provuci kroz prsten: umjetna svila će se skupiti, a prava svila samo će kliznuti kroz prsten. Ako tekstil ima uzorak, provjeri kako izgleda s unutarnje strane. Uzorak na pravoj svili s jedne će strane biti vidljiv, a s unutarnje će se nazirati tek obris uzorka. Sintetika će s vanjske strane imati vidljiv uzorak, a s unutarnje običnu boju.

Odbaci brzu modu i nauči održavati svoju vrhunsku vintage odjeću

Kako se na najbolji mogući način brinuti o vintage odjevnom predmetu koji se u ormaru, sav ustajao, skriva već godinama? Evo tri jednostavna koraka koja trebaš slijediti kako bi postigla vrhunski vintage sjaj: 

1. Odgovarajući proizvod: Većina vintage materijala dobro reagira na nježno ručno pranje. Međutim, za svaki slučaj s unutrašnje strane šava nanesi blagi deterdžent za rublje kako bi vidjela kako tkanina reagira. Ako se tkanina skupi ili se boja ispere, haljinu odnesi na kemijsko čišćenje. 

Savjet: Sve mrlje prije pranja tretiraj odgovarajućim proizvodom, kao što je Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced – u protivnom se mrlja može brzo upiti u tkaninu. 

2. Nježno ručno pranje: Kod posebno osjetljive ili delikatne ženske odjeće najbolje je ne koristiti perilicu. Umjesto toga, nekoliko kapi deterdženta za osjetljivu odjeću ulij  u lavor, napuni ga hladnom vodom i svoju vintage kombine-haljinu polako provlači kroz vodu. Prije nego što iscijediš sav višak vode, nježno je isplahni barem dvaput. Upozorenje: nikada nemoj cijediti tkaninu. 

3. Suši na ravnoj površini: Jednom kada bude spremna za sušenje (a pogotovo ako je teška!) položi je na ravnu površinu i pažljivo je izravnaj kako se ne bi stvorili nabori.

Kako prati haljinu koja nije izrađena od osjetljivog vintage materijala

Što ako tvoj vrhunski vintage ulov nije od svile ili naprosto nije iznimno osjetljiv? U perilici rublja možeš prati pamuk, lan, poliester, najlon i većinu drugih sintetskih materijala. Koristi blagi deterdžent za pranje, a program namjesti na ručno pranje. S druge strane, ako je tvoja kombine-haljina napravljena od krepa, pletenine ili umjetne svile, morat ćeš je dati na profesionalno čišćenje. Osjetljivu sirovu svilu također je najbolje prepustiti profesionalcu.

“Elegance is the only beauty that never fades.” – Audrey Hepburn

Image credits
Header image: Getty Images
Image of woman wearing a slip dress over a shirt: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Graphic of a handwash  symbol: Shutterstock