Skip to Content

Restyle: Kako pronaći svoj stil u 3 jednostavna koraka

Jedan od najjednostavnijih načina da svoju garderobu učiniš održivom jest popuniti je odjećom koju obožavaš. Očito je da moraš prestati kupovati stvari koje ti ne pristaju, kao i odjeću koja je isključivo sezonska ili nekvalitetna. Međutim, ključni dio uspješne održive promjene stila jest znati koji primjerci odražavaju tvoju bit – i usredotočiti se na njihov pronalazak.

Za neke je ljude pronalazak osobnog stila jednostavna stvar. Za druge? Baš i ne. Ma gdje se na tom spektru nalazila, ova tri koraka pronalaženja osobnog stila pomoći će ti da osjećaj vlastitog JA uskladiš s modom i čvrsto odrediš svoj prepoznatljivi look.

1. korak: promijeni svoj način razmišljanja

Naizgled najjednostavniji korak na osobnom putu preoblikovanja ujedno može biti i najteži. Ženska odjeća često je osmišljena imajući na umu promatrača, a ne osobu koja je nosi. Žene su uvjetovane da razmišljaju o tome hoće li se njihov modni odabir svidjeti drugima, pa stoga prioritetima drugih ljudi daju prednost nad vlastitim ukusom i udobnošću. Tome odmah treba stati na kraj! 

Umjesto da slušaš savjete „stručnjaka” i pitaš se što će drugi misliti o tvojoj odjevnoj kombinaciji, radije uzmi u obzir kako se ti u njoj osjećaš. Počni sa svojom omiljenom odjećom za izležavanje na kauču. Možda ne izgleda tako lijepo, ali zašto je toliko voliš? Je li stvar u boji, tkanini ili kroju? Podsjeća li te na sretne uspomene ili si za nju vezana iz čisto nostalgičnih razloga? Zabilježi sve razloge zbog kojih se u toj odjeći osjećaš ugodno, a zatim se prebaci na kombinaciju koju uvijek nosiš kad si želiš podići samopouzdanje. Možda je to tvoja mala crna haljina, možda kombinacija omiljenih traperica i neke fora majice, ili pak praktično poslovno odijelo. Ženska odjeća u kojoj se žene dobro osjećaju ima veliku moć. Da ponovimo: zabilježi razloge zbog kojih se u toj odjevnoj i stilskoj kombinaciji osjećaš dobro.

Kad počneš primjećivati ​​uzajamnu vezu različitih značajki odjeće koju već posjeduješ, počet ćeš uočavati obrasce. Možda se najbolje osjećaš u razvučenoj, lepršavoj odjeći, toplim bojama i živopisnim uzorcima? Ili više voliš jednobojne kombinacije, jasne krojeve i bezvremenske modne klasike? Što god otkrila, to je samo početak tvog osobnog puta ka promjeni stila.

2. korak: odjevne kombinacije drugih žena

Upravo si se odviknula od stilskih savjeta drugih, a sada ih vraćamo natrag na tvoj put. Umjesto žena čijem se stilu diviš, potraži one koje su uistinu poput tebe i razmisli što ti se u njihovom stilu sviđa. Nema smisla pokušavati oponašati Audrey Hepburn ako si visoka, aktivna osoba koja voli boravak na otvorenom i tenisice. Isto tako, nikada nećeš biti Gwen Stefani ako si introvert s uredskim poslom i ne voliš privlačiti pažnju. Tvoje ikone stila ne moraju biti poznate osobe. Pogledaj žene u svojoj obitelji, prijateljice, kolegice, kao i žene koje su u tvojoj struci radile u prethodnim desetljećima – i pritom izgledale elegantno.

Svrha ove vježbe nije u slijepom usvajanju nečijih stilskih savjeta nego u uočavanju pozitivnih aspekata odjevnih kombinacija drugih žena i u razumijevanju kako ih možeš prilagoditi vlastitoj osobnosti, tjelesnoj građi i životnom stilu.

3. korak: stilski savjeti za sastavljanje vlastite garderobe

Imajući na umu sve što si naučila o svojim stilskim preferencijama, saznaj više o povijesti mode. Dobro mjesto za praktične savjete o stilu je knjiga poput „The Little Dictionary of Fashion: A Guide to Dress Sense for Every Woman” Christiana Diora ili kolekcija eseja „Women in Clothes or The Little Black Book of Style” autorice Nine Garcia.

Nakon što se odlučiš za svoj stil i budeš posve sigurna što on uključuje, počni osmišljavati svoju garderobu po principu osnovnih "modnih kapsula". Oslobodi se stare odjeće za koju si otkrila da ne odgovara tvom osobnom stilu i odredi skup pravila za kupovinu nove. To je tvoj ormar i ti si ta koja određuje pravila (vidi prvi korak), samo se potrudi da ih se pridržavaš. Ovdje saznaj više o ključnim sastojcima za garderobu podijeljenu u modne kapsule.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of  woman looking through a rack of curated clothes: Stocksy
Image of two women in front of a roller-door wearing trendy outfits: Stocksy

Dok ti nanovo stiliziraš svoj ormar, mi naš trud stiliziramo u smjeru održivog razvoja. Želite saznati više o tome što tvrtka Perwoll radi i što još planira raditi? Sve o toj temi pročitaj ovdje