Skip to Content

Od starog do novog: "Uradi sam(a)" tehnikom Kintsugi

Oštećene predmete skloni smo doživjeti negativno – oni su oštećena roba, necjelovita, nepovratno umanjene vrijednosti. Čak i ako pokidanu odjeću odlučimo zakrpati, pokušavamo je vratiti u neoštećeno stanje, ponovno je učiniti cjelovitom i što više je približiti savršenom stanju u kojem se nekad nalazila. Kako bismo u potpunosti prihvatili način života koji je u skladu s načelima spore mode, takav način razmišljanja moramo promijeniti. Umjesto da ih uklanjamo, rasparane rubove, rupe i druge nedostatke trebali bismo prihvatiti kao prirodni dio (modnog) života, a njihovu ljepotu slaviti otkrivajući inteligentne ideje za popravak odjeće po principu "Uradi sam(a)".

Popravi svoju odjeću tehnikom Kintsugi – uključi filozofiju Wabi-Sabi u svoj život

Zašto ne usvojiti novu perspektivu učeći o japanskom umijeću Kintsugija? Drevna japanska tehnika obnavljanja keramičkih proizvoda zlatnom prašinom vuče korijene iz 15. stoljeća (a možda i ranije od toga) i temelji se na filozofiji Wabi-Sabi koja pronalazi ljepotu u slomljenim stvarima. Tradicionalnom tehnikom Kintsugija vješti obrtnici ponovno slažu slomljenu keramiku, porculan i druge predmete od keramike koristeći zlatni lak, kako bi pukotina zasjala poput prekrasnog ukrasa i pretvorila je u poželjnu značajku, a ne u nesretnu mrlju. 

Primjenjivanjem tehnike Kintsugi na svoju garderobu možeš udahnuti novi život odjeći koja je sigurno imala bolje dane, a kojoj je sada potrebno nešto njege i brižne skrbi. Promatrajući nesavršenosti kao poglavlja u fascinantnoj povijesti tvojih odjevnih predmeta, a ne kao neugledne nesavršenosti, svoju odjeću možeš unaprijediti i iz starog napraviti novo. Primjerice, umjesto da poderane dijelove i rupe zakrpaš tako da ih učiniš nevidljivima, skreni na njih pažnju šivanjem i krpanjem na način koji ti omogućuje da postaneš aktivna sudionica u njihovoj povijesti i iz neželjenih krpa ih pretvoriš u nadahnute i jedinstvene kul odjevne komade.

Ideja „Uradi sam(a)”: učenje tehnike Kintsugi korak po korak

Tražiš inspiraciju? Naš jednostavan video nadahnut tehnikom Kintsugi i detaljni vodič pokazat će ti kako je jednostavno iz stare odjeće napraviti novu.

You need to accept cookies to play this video

Popravi traperice tehnikom Kintsugi – vodič za popravak odjeće po principu „Uradi sam(a)”

Što ti je potrebno:

 • poderani par traperica (naše su zapele za bodljikavu žicu tijekom planinarenja)
 • šarena tkanina sa zanimljivim uzorkom (mi smo ikoristili stare kuhinjske krpe)
 • škare
 • pribadače
 • pinceta
 • igla i konac
   

Što učiniti:

 1. Odaberi dio uzorka koji pokriva razderani dio tvoje odjeće 
 2. Ako bude potrebno, rupu proširi kako bi savršeno uokvirila uzorak tkanine koji si odabrala. 
 3. Pohabaj rub koji graniči sa zakrpom od tkanine
 4. Kako bi podložila poderani dio, tkaninu s uzorkom pričvrsti za unutarnji dio traperica
 5. Prišij zakrpu
 6. Prigrli ljepotu nesavršenosti!

Zašij sama: Primjeni tehniku Kintsugi na bilo što u svom ormaru

Uvijek imaj na umu da je Kintsugi zaista puno više od ideje popravka po principu „Uradi sam(a)”. To je način razmišljanja utemeljen na filozofiji Wabi-Sabi. Tvoj novi-stari par traperica predivan je zbog svojih nedostataka, a ne usprkos njima. Upadljive zakrpe napravljene po principu „Uradi sam(a)” skreću pozornost na prošlost tvojih traperica i tako, umjesto da sakrivaju što se s odjevnim predmetom dogodilo, one pričaju njegovu priču.

To je izvrstan način obnavljanja stare odjeće, pri čemu svojim trapericama daješ novu priliku za život kako ih još malo duže mogle ostati u tvom ormaru. Povrh toga, šarena nit koja krije razderani dio odjeće zauvijek će te podsjećati na trenutke koje ste zajedno proživjeli.

Što ti je potrebno:

 • Oštećeni odjevni predmet (pulover koji je pojeo moljac, džemper s pohabanim rukavima itd.)
 • Šareni ostatci tkanine, čipka, zakrpe za šivanje ili pričvršćivanje glačanjem, šljokice ili bilo koji drugi ukras koji odgovara veličini rupe ili oštećenju odjevnog predmeta
 • Škare
 • Pribadače
 • Igla i konac, ljepilo za tekstil ili glačalo
   

Što učiniti:

 1. Odaberi boje, uzorke i oblike koji se ističu
 2. Odaberi ukras koji odgovara oštećenom području ili konac upečatljive boje
 3. Zalijepi, prišij ili glačaj ukrase i/ili zašij rupu šarenim koncem ili zakrpom upadljiva uzorka
   

Nosi s ponosom!

Image credits
Header image: Getty Images
Image of two japanese women walking in traditional dress: Shutterstock
Image of jeans with embellishments around  holes: Shutterstock