Skip to Content

FAQ - Često postavljana pitanja

  • Ručno pranje koristite program za vunu ili pažljivo operite odjeću ručno
  • Koristite posebne blage deterdžente poput Perwoll Care for Delicates
  • Izbjegavajte mehaničku obradu odjeće (gnječenje, cijeđenje, itd.)
  • Omotajte odjeću ručnikom i istisnite vodu
  • Sušite odjeću položenu na ravnu površinu

Vunene veste, puloveri i šalovi mogu se skupiti pri pranju. Zato vam je potreban poseban program za pranje i poseban deterdžent za vunu. Perwoll Care for Delicates s balzamom za njegu vlakana i ekstraktom bambusa svakim pranjem njeguje vašu odjeću i čini je predivno mekom.

Kad se vlakna tkane vune mehanički obrađuju trljanjem, cijeđenjem ili pritiskanje, nježne dlačice vune se lijepe jedna uz drugu. Pranje na previsokim temperaturama može izazvati bubrenje vunenih vlakana. Ako koristite univerzalni deterdžent ili deterdžent za pranje šarenog rublja umjesto deterdženta za pranje vunenih tkanina možete oštetiti vunenu tkaninu. Rezultat takvog pranja može biti oštećena tkanina puna rupa. Zato koristite deterdžent Perwoll Care for Delicates.

Ako odjevni predmet nosi oznaku "perivo u stroju" ili "vuna periva u stroju" - možete ga prati u stroju. Takav odjevni predmet perite na programu za pranje vune i lagano ga centrifugirajte 20 sekundi. Vrlo osjetljivu vunenu odjeću možete prati na programu za "ručno pranje vune". Koristite Perwoll Care for Delicates za pranje osjetljive vunene odjeće. Posebna pjena ovog deterdženta stvara zaštiti sloj  koji štiti odjeću od mehaničkih oštećenja pri strojnom ili ručnom pranju.

Perje je izuzetno elastično. Činjenica da nudi "toplinu bez težine" čini ga najboljim materijalom za posteljinu vrhunske kvalitete i mekanu i toplu zimsku odjeću. Perite deterdžentom Perwoll Care for Delicates na programu za osjetljivo rublje na 30°C. Odjeću ili posteljinu punjenu perjem možete osušiti na zraku i povremeno je protresti tijekom sušenja. Ili ih osušite na niskim temperaturama u sušilici rublja.

Donje rublje, stezno rublje i čarape izrađeni su uglavnom od umjetnih vlakana poput poliamida, poliestera i poliakrila, uz dodatke drugih vlakana poput viskoze ili pamuka. Ta vlakna imaju mnoge pozitivne osobine: Održavaju oblik odjevnog predmeta, otporni su na gužvanje, lako se peru, a glačanje gotovo i nije potrebno. Šarene umjetne tkanine se peru na najviše 40°C, najbolje - deterdžentom Perwoll Care for Delicates. Odjeća se zatim vješa mokra i suši se daleko od izravnog sunca. Možete je glačati na niskoj temperaturi preko mokre krpe.

Lanena tkanina se izrađuje od vlakana biljke lana i među najstarijim je poznatim tkaninama. Ima sjajnu površinu, vrlo je izdržljiva, otporna na habanje i prljanje. Obojenu, nebijeljenu lanenu tkanina najbolje je oprati na programu za osjetljivo rublje na najviše 40°C, deterdžentom Perwoll Care for Delicates. Prije sušenja, odjeću izravnajte i objesite na uže za sušenje. Lanenu tkaninu nikad ne sušite u sušilici rublja ili izravno izloženu jakom suncu. Lanenu tkaninu glačajte s unutarnje strane dok je još vlažna.

Svila je jedna od najdragocjenijih tkanina na svijetu, a dobiva se izvlačenjem svilenih niti iz kukuljice dudovog svilca.  Svilena tkanina se prije pranja mora rasporediti po bojama jer pri pranju često pušta boju. Perite svilenu tkaninu na programu za vunu i osjetljivo rublje na 30°C ili na posebnom programu za svilu. Ako oznaka na odjevnom predmetu od svile zahtijeva ručno pranje, lagano i brzo ga operite u toploj sapunici na najviše 30°C , bez grubog trljanja, cijeđenja i pritiskanja, ili ga operite u stroju za pranje na programu za ručno pranje ili pranje vune. Ne ostavljajte svilenu tkaninu namakati niti je ne ostavljajte duže vremena u posudi ili stroju za pranje. Osušite svilenu tkaninu na ravnoj površini, a svilene bluze i košulje stavite sušiti još mokre i neocjeđene na vješalici za odjeću. Svilenu tkaninu držite dalje od radijatora ili izravnog sunčevog svjetla i glačajte je preokrenutu na niskoj temperaturi dok je još lagano vlažna.

Odjeća za sve vremenske uvjete izrađena je od tkanine s membranama ili mikrofibre.Perwoll Active & Sport je idealno sredstvo za pranje takve odjeće. Perite na programu za osjetljivo rublje s mnogo vode uz lagano centrifugiranje. Zatim ocijedite tkaninu.

Tkanine od umjetnih vlakana su izuzetno popularne. Idealno ih je oprati na najviše 40°C na programu za osjetljivo rublje deterdžentom Perwoll Active & Sport. Posebnan deterdžent prodire u vlakna tijekom pranja i neutralizira neugodne mirise. Odjeću samo objesite da se osuši. Izbjegavajte sušenje na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Viskoza je vlakno dobiveno kemijskom obradom prirodnih materijala. Viskoza je tražena modna tkanina zbog svog svilenkastog izgleda, lakoće i lijepog izgleda. Ako je navedeno na oznaci za održavanje, viskozu možete oprati u stroju za pranje rublja. Viskoza je osjetljiva na grube pranje u stroju, pa je uvijek morate prati na programu za osjetljivo rublje u bubnju napunjenim rubljem do dvije trećine. Tkanina zahtijeva kratko centrifugiranje na niskoj brzini i sušenje cijeđenjem na užetu (nikako u sušilici rublja). Možete je glačati dok je još mokra preko mokre krpe. Ako se viskoza izgužva prilikom sušenja možete je lagano smočiti i glačanjem izravnati.

Perwoll ReNew+ White su posebno osmišljeni za pranje bijelog pamučnog rublja, te lanene, sintetičke, svilene i mješovite tkanine. Pogodan je i za pranje zavjesa: formula bez izbjeljivača omekšava prirodna vlakna koja su s vremenom izgubila boju i vraća bijelu boju isjaj posivjeloj tkanini.

Često pranje izblijeđuje blistave, sjajne boje. Posebne formulacije bez bojila ReNew+ Black, ReNew+ White i ReNew+ Color nove linije Perwoll ReNew+ obnavljaju sjaj i blistavost boja vaše omiljene odjeće. Nakon svakog pranja, izblijedjela odjeća vraća svoje boje i originalni blistavi sjaj.

Linija proizvoda Perwoll ReNew+ ne sadrži bijelila ni bojila: njena formula izglađuje vlakna koja su s vremenom izgubila sjaj i tako uklanja sivi sloj s tkanine i vraća joj sjaj bojama. Samo glatka vlakna mogu učinkovito odražavati svjetlost koja daje sjaj bojama tkanine.

Vlakna na tkanini bijele odjeće moraju nakon pranja ostati glatka i čvrsta kako bi savršeno odražavala boju i kako bi odjeća izgledala sjajna, kao nova. Posebna formula deterdženta Perwoll ReNew+ White zaglađuje vlakna koja su s vremenom izgubila boju. Nakon svakog pranja, izblijedjela odjeća vraća svoje boje i originalni blistavi sjaj. Ova formula ne sadrži bijelila.

Perwoll ReNew+ White možete koristiti za vraćanje sjaja i blistavosti bijelim zavjesama. Formula bez izbjeljivača je posebno osmišljena za pranje i održavanje bijelog pamuka, lana i sintetičkih vlakana. Vraća i originalnu boju i sjaj zavjesama, uz blistavo bijele rezultate. 

Perwoll ReNew+ Color zaglađuje vlakna koja su s vremenom izgubila sjaj i vraća bojuizblijedjeloj odjeći . Samo glatka vlakna mogu učinkovito reflektirati svjetlost koja daje doživljaj sjajnih boja tkanini.
Perwoll ReNew+ Color sprečava prijenos boja s na ostalu odjeću tijekom pranja i oživljava izblijedjele boje. Sadrži formulu bez bojila.