Skip to Content

Hlače i grad: ženske odjevne kombinacije uhvatile su se u koštac s brzom modom

Nekoć davno u najekskluzivnijem butiku u Krakovu kupljene su jedne seksi crvene hlače od velura. Njihova nova vlasnica, Sofia, bila je cijenjena 32-godišnja direktorica marketinga s izvrsnim poslom i popunjenim društvenim kalendarom. Sofia se u hlače zaljubila istog trenutka. Sljedeća dva tjedna bile su nerazdvojne. Sofia je svoje crvene hlače od velura nosila na svako pomodno novo otvaranje u gradu. Onda je, jednoga dana, prestala.

Trend brze mode

„Bacila me... u vrećicu, zajedno s mini suknjom tigrastog uzorka s koje nikada nije ni etiketu skinula”, ispričale su mi crvene hlače od velura jednog dana na kavi. „Navodno je više nisam „usrećivala”1.” Prošlo je pet godina od tog kobnog dana – a hlače od velura nisu bile jedine koje je zadesila takva sudbina. U gradu s milijun modnih mogućnosti, završiti u smeću postala je mogućnost čija je popularnost samo rasla2.

Kao nabrana ružičasta suknja, pritom još u godinama, shvaćala sam njezin bijes. „Sofia je očito bila u strahu od vezivanja,” rekla sam pomalo defenzivno.

„Nije se bojala vezivanja,” rekao je par hlača od velura, odmahujući svojim porubom. „Vezivanje jednostavno više nije u modi.” Brza moda jest.”

Kasnije te večeri, u udobnosti mog ormara, njezine su me riječi progonile. Nisam mogla ne zapitati se je li u pravu? Je li u vrijeme većeg, boljeg, bržeg, ideja odanosti izašla iz mode? 

Prilagodi se konceptu spore mode!

„Ovako,” pojasnila je moja dobra prijateljica, mala crna haljina, „ako želiš predanost, moraš ostati relevantna - klasična paleta, uredni šavovi, a povremeno moraš i svrnuti pogled kad tvoja žena isprobava drugu odjeću.” Ona i njezina vlasnica, Margit, u sretnoj su vezi posljednjih 17 godina. Pratila je Margit na službena poslovna događanja, a Margit joj je kupila Perwoll renew Advanced. „Zato inzistiram na dobrom održavanju rublja,” rekla je prelazeći pojasom preko dvorišnog stalka za vješanje odjeće, „to je u temelju spore mode.”

„Moraš biti pametna,” složilo se sivo odijelo, naš pragmatični prijatelj, „svake godine konzumira se 80 milijardi novih komada odjeće3. Želite li biti dio statistike? Ako ne, morate preuzeti kontrolu.” Kasnije bi nabrajalo sve što je pokušalo učiniti kako bi ostalo važna: broševe, remenje, zakrpe i pritom još i onaj „incident” – kada je njezina vlasnica za zabavu na temu 80-ih godina utrpala debele jastučiće u područje ramena. „Ponekad moraš biti ekscentrična kako bi ostala zanimljiva”, slegnulo je odijelo ramenima.

 Na putu kući spazila sam bocu crne boje za tkanine. Je li ovo bilo rješenje za usporavanje brze mode? Je li došlo vrijeme da se sva ženska odjeća prilagodi ili završi na odlagalištu otpada?

Preobrazba

„Apsolutno ne!” uzviknuo je moj prijatelj od crvenog velura kad sam idućeg tjedna započela tu temu na tečaju, „Zašto uopće živjeti ako ćeš biti poput svih ostalih? Zato sam odlučila prestati biti hlače.” Zastale su radi dramatičnog efekta.

Sve se dogodilo nekoliko dana ranije, rekle su hlače, nakon što su poslije još jednog kratkotrajnog flerta završile u trgovini rabljene odjeće. Isprva su bila užasnute, no sasvim slučajno je baš tada u prolazu bila Ania, najveća kulerica među modnim dizajnericama u cijelom Krakowu. „Odabrala me, rastrgala na komadiće i ponovno me sašila. Nikad se nisam osjećao življe,” rekao je par hlača od velura ozareno, „i vidi me sada – ja sam velika torba!”

Epilog

Te sam večeri ponovno dobila nadu. Naravno, mnogi će i dalje s ženskom odjećom postupati kao s jednokratnom robom – s nečimešto se nosi i baci. No, postoje i oni koji vide ljepotu u nesavršenostima. To je svijet čijim dijelom želim biti - svijet s blistavim broševima i prenapuhanim jastučićima za ramena, svijet koji modi pristupa osviješteno. Veliki Yves Saint Laurent je rekao: „Trendovi blijede, ali stil je vječan.”

Baš kao i ti likovi, Perwoll je više od samo lijepog lica. Sve o našem putu prema održivostipročitaj ovdje.