Skip to Content

Kako usporiti – ultimativni vodič za sporu modu

Zapitaš li se ikada što je pokret spore mode? Ovdje ćeš saznati kako je sve počelo, tko je u njega uključen i što taj izraz točno znači.

Što je spora moda?

Spora moda je dizajniranje, proizvodnja i potrošnja odjevnih predmeta na osvješteniji i održiviji način. Baš kao što modna industrija više ne može zanemariti svoju društvenu odgovornost, tako i mi, potrošači, trebamo svjesnije pristupiti načinu kupnje, korištenja i bacanja odjeće. Prošla su ta vremena kada smo kupovali radi kupovine, kada smo punili svoje ormare jeftinim i veselim odjevnim predmetima i bacali ih nakon nekoliko nošenja: sada znamo previše o tome kako su proizvedeni i o velikom utjecaju koji industrija ima na okoliš.

Spora moda – odgovor na brzu modu

Spora moda je reakcija na brzi pristup koji modna industrija slijedi već godinama. Dok su brze modne marke odgovorne za iskorištavanje jeftine radne snage širom svijeta i primjenjuju proizvodne metode koje štete ekosustavu1, spora moda posvećena je promišljenom, održivom pristupu koji brine o budućnosti. Kao što je Kate Fletcher, konzultantica za ekološki tekstil i autorica, napisala 2007. godine: „Kod brze mode ne radi se o brzini, već o pohlepi, većoj prodaji i većoj zaradi.” „Brza” modna odjeća često se raspada nakon nekoliko pranja pa moramo nastaviti kupovati; koncept spore mode predstavlja kupovinu manje količine odjeće bolje kvalitete, njezino pravilno održavanje i dulje korištenje.

Tko je uključen?

Modna industrija reagira na sve veću svijest među potrošačima2. Ne samo da nove, pravedne modne marke zauzimaju održiv pristup u izradi odjeće nego se i vodeće globalne marke polako, ali sigurno kreću u smjeru održivog razvoja. Mnogi se željama (i potrebom) za sporom modom prilagođavaju koristeći lokalne prirodne materijale, resurse i radnu snagu te povećavajući napore u smanjenju količine otpada2. Presudno je da je naglasak sada na kvaliteti i održivosti, a ne na privlačenju potrošača najnižim cijenama.

Kako mogu doprinijeti usporavanju mode?

Nema boljeg trenutka od sadašnjeg da kreneš usporavati – pa zašto ne započeti odmah? Slijedi popis jednostavnih stvari kojima na pozitivan način možeš doprinijeti pokretu spore mode:

  • Dobro pregledaj svaki odjevni predmet koji posjeduješ. Upamti, predmeti moraju biti korisni, lijepi ili imati sentimentalnu vrijednost! 
  • Razvrstaj svoju odjeću na onu koju voliš, onu koju odjeneš ponekad i na onu koju niti ikada nosiš niti ćeš je ikada nositi. Zadrži odjeću koju voliš i oslobodi se one koju ne voliš. Odjeća koju ponekad nosiš je kompliciranija, no podijeli je u dvije gomile. Sada … treba li ti još odjeće? Budi iskrena. Ako da, pođi u kupovinu kvalitetne odjeće od prirodnih materijala – ona neće promijeniti oblik u pranju i trajat će dulje. 
  • Provjeri etiketu kako bi vidjela gdje je odjevni predmet izrađen – je li putovao tisućama kilometara da bi stigao do tvog ormara?
  • Ograniči broj sličnih predmeta koje posjeduješ: koliko sivih majica kratkih rukava jednoj osobi zapravo treba? 
  • Riješi se mrlja i zašij sitne rupice (nitko to neće učiniti umjesto tebe). 
  • Koristi odgovarajući deterdžent za rublje visoke kvalitete: to je ključno za dugotrajnost odjevnih predmeta. 
  • Najvažnije od svega, voli svoju odjeću, nosi je s radošću – a kad te prestane uveseljavati, pokloni je nekome koga hoće.

Image credits
Header image: Stocksy
Image of woman sewing in studio: Getty Images
Image of clothing material tag: Gettty Images

Izvori:
1. The True Cost of Fast Fashion
2. An Analysis of the Fast Fashion Industry

Promjena nije uvijek jednostavna ili lagana. Mi to znamo. U tvrtki Perwoll i sami smo na vlastitom putu prema održivosti. O tome možeš pročitati ovdje.