Skip to Content

Ideje za preinaku odjeće pomoću metode „Uradi sam(a)” nadahnute Kintsugijem: kako zakrpati vuneni pulover

U prvom iz naše serije članaka o idejama za samostalan popravak odjeće nadahnutima japanskom tehnikom Kintsugi objasnili smo kako se filozofija Wabi-Sabi, koja pronalazi ljepotu u slomljenim stvarima, može uklopiti u stil života po načelima spore mode. Pročitaj više i saznaj kako poderane traperice popraviti u stilu tehnike Kintsugi.

Dok prolazimo kroz omiljene osnovne komade iz naše garderobe, sa svakim novim člankom iz ove serije istražit ćemo kako istu ideju i različite tehnike primijeniti s ciljem slavljenja ljepote malih nesavršenosti.

Ideja za odjeću po principu „Uradi sam(a)”: krpanje vunenog pulovera pomoću tehnike Kintsugi

Naš drugi videozapis nadahnut tehnikom Kintsugi zajedno s detaljnim uputama koje ti donosimo pokazuju koliko je jednostavno i bez šivanja staru odjeću pretvoriti u novu.

Vuna je dragocjeni prirodni resurs i fantastično, svestrano vlakno. To je materijal koji je sklon trošenju, habanju i rupama od moljaca, ali prilično ga je lako popraviti. Tradicionalne metode popravka vunene odjeće, poput krpanja, teže biti „nevidljive”, no tragovi popravka obično su i dalje vidljivi. Osim toga, savršeno krpanje zahtijeva veliko umijeće i puno strpljenja. Ako ne znaš šivati, rezultati će vjerojatno biti prilično loši. Filcane zakrpe od sirove vune zabavna su i jednostavna alternativa krpanju. Pogledaj naš jednostavan video i – u duhu tehnike Kintsugi – neusklađene zakrpe pretvori u prednost, a ne nedostatak.

Zakrpaj svoj vuneni pulover tehnikom Kintsugi – video i detaljni vodič

You need to accept cookies to play this video

Što ti je potrebno:

  • vuneni pulover s rupama (naš su pojeli dosadni moljci)
  • jedan komplet za popravak Woolfiller, od sirove vune
  • igla za filcanje (uključena u komplet)
  • pjenasti blok (uključen u komplet)

 

Što učiniti:

  1. Odaberi vunu kontrastnih boja ili vunenu pređu u nekoliko različitih boja. Ne zaboravi da ne pokušavamo sakriti nesavršenosti odjevnog predmeta. Umjesto toga ih pretvaramo u prekrasnu i odvažnu poruku. 

2. Postavi pjenasti blok ispod rupe

3. Otrgni malo vune – kreni s količinom manjom od one za koju misliš da će ti biti potrebna. Kasnije uvijek možeš dodati više.

4. Sirovu vunu fiksiraj točno iznad rupe i malim ubodima igle počni je utiskivati kroz vunu koja je okružuje. Pazi na prste!

5. Povremeno ravnomjerno utisni rubove sirove vune kako bi se stvorio kružni oblik ili po potrebi dodaj više vune.

6. Sljedeću rupu od moljaca zakrpaj nekom drugom bojom. (Ujedno smo u podudarnoj boji – jer na nju nismo željeli skretati pažnju – zakrpali malu rupu na stražnjem dijelu ovratnika.)

7. Nosi s ponosom!

Sašij sama: ostali samostalni popravci vunenog pulovera nadahnuti tehnikom Kintsugi

Naravno, metoda „Woolfiller” nije jedini način da iz stare odjeće napravimo novu. Evo nekoliko alternativnih ideja za krpanje oštećenih vunenih pulovera po principu „uradi sam”.

  • Umjesto da rupe koje su izjeli moljci popravljaš služeći se metodom filcanja vune, možeš ih zakrpati i pređom kontrastne boje. Budući da popravke ne pokušavaš sakriti, ne moraš posebno paziti da šavovi budu savršeni.
  • Prišij privlačan gumb, šljokice ili malene bisere na svaku rupu koju su izjeli moljci, dodajući tako odjeći poseban ukrasni element. 
  • Ako se rupe nalaze na laktovima, dodaj zakrpe za elegantan „knjižničarski” izgled. Klikni ovdje za videozapis koji pokazuje kako to „uraditi sam(a)”.