Skip to Content

Spora moda: objašnjenje

Naše pojedinačne odluke o kupovini manje količine nove odjeće i pažljivijem održavanju one koju već posjedujemo možda će se doimati kao tek kap u moru brze mode, no ama baš svatko od nas može doprinijeti uspjehu pokreta spore mode. Došlo je vrijeme da smanjimo svoju bjesomučnu potrošnju odjeće i obratimo više pozornosti ne samo na to što zapravo nosimo, nego i na način na koji se odijevamo. 

Trenutačno u modnom svijetu korijenje hvata više od nekoliko pokreta spore mode. Pogledajmo sad na koje se sve načine razlikuju, a što ih istovremeno međusobno povezuje. Saznajte što znače najvažniji (po)modni izrazi u održivoj modi i filozofija koja se nalazi u njihovoj pozadini.

Što je održiva moda?

Održiva moda često se koristi kao sinonim za ekološku ili organsku modu. To može, ali i ne mora biti nužno ograničeno na ekološki prihvatljive tekstile te često ide ruku pod ruku s oznakama kao što su veganska moda ili moda koja vodi računa o dobrobiti životinja. Iako se ponekad izrađuje od recikliranih vlakana ili kreativno oporabljenih odjevnih predmeta, održiva moda koja se proizvodi od nule funkcionira u skladu s određenim smjernicama1 pa tako ograničava uporabu pesticida, herbicida i toksičnih bojila. Međutim, samo zato što neki odjevni predmet ima znak zaštite okoliša ne znači da je i nedvojbeno dobar za okoliš. Većina nas svjesna je da je brza moda prljava industrija2 ¬– no, čak i ekološka moda može doprinijeti zagađenju naših oceana. S obzirom na to da mikroplastika od sintetičkih vlakana dopire do naših vodotokova, postoji mogućnost da mi zapravo jedemo vlastitu odjeću3. Koristi vreću za pranje GUPPYFRIEND kako bi svoju odjeću učinila prihvatljivom za prirodu i ocean, od tvornice do pranja. 

Što je u fokusu stvarne cijene održive mode:  utjecaj mode na okoliš. Održiva moda bavi se problemima poput onečišćenja uzrokovanog proizvodnjom, vodom onečišćenom od pranja i otpadom koji je nastao zbog odbačene odjeće. 

Što je pravedna moda?

Pravedna moda podrazumijeva pronalaženje bolje ravnoteže između onoga što želimo i načina na koji to proizvodimo. Ona ujedinjuje želju da se iz proizvodnog lanca ukloni ljudska patnja i iskorištavanje4. Pokret pravedne trgovine podržava proizvođače iz nerazvijenih zemalja u njihovu nastojanju da osiguraju pravedne nadnice i zaštitu radničkih prava. Osim toga potiče i sustavne promjene koje radnicima daju veće mogućnosti djelovanja, te proizvodne metode koje negativan utjecaj na okoliš svode na najmanju mjeru, povezujući ih tako s održivom modom. Ekološki proizvedena odjeća dobra je za naš planet, ali i smanjuje negativan utjecaj mode na okoliš u zemljama u kojima se uzgaja pamuk i boji traper te u kojima radnici dolaze u kontakt s kemikalijama koje se koriste u proizvodnji tekstila.

Što je u fokusu stvarne cijene pravedne mode: utjecaj mode na radnike u proizvodnim linijama. Bavi se pitanjima poput izrabljivačkih nadnica, nesigurnih uvjeta rada i ekonomskih nejednakosti između zemalja-proizvođača i zemalja-potrošača.

Što je spora moda?

Spora moda je pojam koji obuhvaća sve ove pokrete. Ona od modne industrije zahtijeva održivost, no tom zahtjevu možemo udovoljiti i mi, potrošači. Stvar je samo u povezivanju stvari.

Spora moda za cilj ima povećanje društvene svijesti svih koji sudjeluju u modnom lancu, od dizajnera do potrošača, kako bi postali svjesniji stvarne cijene tekstilne industrije5 koju plaćaju radnici, zajednice i okoliš. 

Oni među nama koji su uvučeni u potrošnju odjeće također mogu biti važni glasnici promjene. Umjesto kupovine odjeće masovne proizvodnje, zašto ne dati drugu priliku vintage odjeći? Usredotoči se više na kvalitetu nego na kvantitetu: kvalitetnija odjeća traje dulje; osim toga, kupuj samo odjeću koju voliš (i trebaš!). Na koncu, održavaj svoju odjeću i ona će te nagraditi duljim trajanjem.

"Procjenjuje se da svake godine u našim oceanima završi 8 milijuna metričkih tona plastike, što odgovara količini od 15 vrećica punih plastike po svakom metru obale na svijetu.” – Bernard Merkx, suosnivač inicijative Waste Free Oceans

5 savjeta za dulji život odjeće (i smanjenje zagađenja mikroplastikom)

  1. Hladno pranje u manjoj mjeri oslobađa plastična vlakna.
  2. Proizvodi tvrtke Perwoll nježniji su prema odjeći 
  3. Napuni perilicu za rublje i koristi manju brzinu centrifuge.
  4. Osuši na zraku umjesto u sušilici.
  5. Materijal peri s izvrnute strane ili u posebnoj vrećici za pranje. 

Koliko su spore tvoje modne odluke?

Image credits
Header image: Getty Images
Image of clothes rack with 100% Organic tag: Fotolia
Image of woman holding elegent piece of fabric: Stocksy
Image of woman pinning fabric: Stocksy

Izvori:
Sustainable clothing: A practical guide to enhancing clothing durability and quality
A New Textiles Economy: Redesigning Fashion’s Future Report
More than ever, our clothes are made of plastic
Fair Fashion: Sustainable Dictionary
Prava cijena brze mode