Skip to Content
Stoffe färben – Batik ist Trend.

Bojenje tkanina – pravo šarenilo boja

Zavjese su nekoć bile zelene, omiljene hlače plave, a stolnjak jarko crven. No u međuvremenu je boja izgubila svoju svježinu. Razlozi za to mogu biti različiti: izloženost sunčevoj svjetlosti, pohabanost zbog čestog nošenja, ali i gubitak boje uslijed pranja. Dakle, što učiniti kada puna boja ustupi mjesto bljedilu? Pokazat ćemo vam kako možete brzo i jednostavno obojiti tkanine kako bi u vašem domu uskoro ponovno zavladalo šarenilo.

Bojenje tekstila: koje su tkanine prikladne?

Prije nego što svojim tkaninama date novu boju, napravite kratki probni test materijala. Je li tkanina uopće prikladna za bojenje?

Kada su prirodne tkanine u pitanju, imate odriješene ruke. Pamuk, lan, viskoza, traper, juta i platno obično su prikladni za bojenje tkanina bez ikakvih ograničenja. Međutim, kada je riječ o potpuno sintetičkim tkaninama poput poliestera, poliamida, elastana i poliakrila, stvar nije tako jednostavna. Ako ne želite uništiti svoju omiljenu haljinu ili vrijedne ukrasne jastuke, radije izbjegavajte eksperimentiranje s bojama.

Šanse su bolje kada je riječ o miješanim vlaknima u odnosu na potpuno umjetna vlakna. Međutim, rezultat uvelike ovisi o sastavu tkanine. Što više prirodnih vlakana materijal ima, to će eksperiment s bojama biti uspješniji. Primjerice: sa 70 posto viskoze i 30 posto poliestera tkanina upija znatno više pigmenata boje nego s 30 posto viskoze i 70 posto poliestera. 

Bojenje tkanina – u perilici rublja ili ručno?

Bojenje tkanina je poput pranja rublja. Osjetljive materijale poput svile ne smijete uvijek stavljati u perilicu. Međutim, robusniji materijali kao što je pamuk uvijek su u dobrim rukama kad su u perilici. Najbolje je da prije bojenja pogledate preporuke za održavanje na etiketi proizvođača.

Bojenje tkanina u perilici rublja – ovako funkcionira

 1. Stavite željenu tkaninu u perilicu.
 2. Dodajte boju za tekstil (npr. Dylon).
 3. Uključite glavni program pranja na 40 ili 60 stupnjeva.
 4. Kada program pranja završi, izvadite ambalažu iz perilice, ostavite tkaninu u bubnju i uključite dodatni program pranja – kao i obično s praškom za pranje.
 5. Gotovo: objesite tekstil da se suši – idealno na svježem zraku.
 6. Bolje spriječiti, nego liječiti: nakon bojenja tekstila pustite da perilica odradi jedan program pranja prazna. Tako sljedeće punjenje rublja neće slučajno poprimiti neželjenu boju.

Ručno bojenje tekstila – korak po korak

 • Ulijte šest litara tople vode u veliku posudu.
 • U njoj otopite željenu boju.
 • Umočite tkaninu u kupku s bojom. Namačite je sat vremena. U međuvremenu redovito miješajte kako bi se boja ravnomjerno rasporedila.
 • Na kraju tkaninu temeljito operite deterdžentom i zatim isperite dok voda ne postane bistra.

Bojenje tkanina domaćim sredstvima: bakini tajni recepti

Osim boja za tekstil tu je i majka priroda, koja nam također rado pomaže u bojenju tkanina. Zavodljive crvene i ružičaste nijanse postižemo uz pomoć koštica avokada, jagoda, borovnica, trešanja i hibiskusa. Nebesko plavetnilo doživjet ćemo s kupinama, crnim ribizom i crvenim kupusom.

Sunčano žute tkanine bojimo prirodnim bojama kao što su šafran, kurkuma i luk. A što kažete na svježu zelenu boju? Špinat, kopriva, stolisnik i zlatnica pobrinut će se da naše majice i mekane deke budu spremne za proljeće. Ili što mislite o modernim smeđim ljetnim hlačama? Tu želju bi trebali ispuniti talog od kave, čaj, ljuska od oraha te kora hrasta i kestena.

Stoffe mit Naturfarben färben.
Osim što njima možete bojiti jaja, biljke su prikladne i za bojenje tkanina.

Iskorištavanje snage prirode je samo po sebi vrlo hvalevrijedno i poželjno. Međutim, kod ovih eksperimenata morate biti oprezni jer se efekti boja koje nastaju mogu teško unaprijed odrediti. Ako se i dalje želite odvažiti, pokušajte to učiniti uz sljedeće upute:

Bojenje tkanina prirodnim bojama – ovako funkcionira

 • Stavite lišće ili cvjetove u zavezanu krpu od muslina.
 • Pazite na uravnotežen omjer tkanine i biljaka. Idealan je omjer 1 : 1, dakle 200 grama tkanine i 200 grama biljaka.
 • Sada umočite vrećicu s bojom u vruću vodu – idealno u kanti ili u emajliranoj kadi. Pustite da se tkanina namače oko dva sata.
 • Tkaninu nemojte cijediti nakon bojenja: umjesto toga je stavite ravno u perilicu s blagim sredstvom za pranje. Naš savjet: Perwoll Feines & Wolle brzo i nježno čisti svježe obojena vlakna.