Skip to Content
Mlada žena koja šeće poljem lavande, nosi slamnati šešir i prozračnu žutu haljinu.

Pranje viskoze – kako održati oblik omiljenih odjevnih komada

Viskoza je ugodna na koži. Ovaj dragocjeni materijal svjetluca poput baršuna i odgovara gotovo svakom modnom trendu – neovisno o tome radi li se o haljinama ili hlačama, lepršavim maramama ili šarenim košuljama. No, kako ispravno prati viskozu i očuvati njen sjaj? To nije tako jednostavno budući da se radi o osjetljivom materijalu.

Kratki uvod u materijale – što je to tako posebno kod viskoze?

Za razumijevanje ispravnog pranja viskoze važno je poznavati njena svojstva. Viskoza, koju se također naziva umjetnom svilom, miješani je proizvod: napola prirodan, napola kemijski. Viskoza se dobiva iz celuloze koju se kemijski obrađuje.

Kako prati viskoznu tkaninu?

Viskoza je osjetljiva, lako se gužva i skuplja. Stoga je važno odabrati odgovarajuću temperaturu i prikladni deterdžent. Međutim, ponekad nije potrebno pridržavati se svakog ograničenja prilikom pranja viskozne tkanine, posebice kada je odjevni predmet načinjen od više materijala.

 • Budući da se viskoza lako skuplja, ona podnosi samo niske temperature, do 40 °C. Ovoga se treba pridržavati ako perete košulju od viskoze, kao i bilo koji drugi odjevni predmet.
 • Ako ne želite riskirati, odaberite nižu temperaturu i perite viskozu pri temperaturi od 30 °C. Ako niste sigurni, provjerite etiketu za održavanje.
 • Kako biste zaštitili materijal, preporučuje se da bubanj ne napunite više od dvije trećine.
 • Patentni zatvarači, ukrasi i drago kamenje mogu oštetiti i uzrokovati nastanak mrlja. Te je odjevne predmete bolje prati odvojeno.
Detaljni prikaz etikete za održavanje na odjevnom predmetu od 100 % viskoze.
Uz pravilnu njegu vaši omiljeni komadi odjeće od viskoze dugo će ostati prekrasni.
 • Ponekad se preporučuje pranje viskoze u hladnoj vodi, primjerice, kada se radi o viskoznim maramama. Najbolje je upotrebljavati deterdžent koji je prikladan i za vunu. Kako bi se očuvao oblik i prozračnost vaše marame, bilo bi dobro sušiti je u vodoravnom položaju te je glačati pri niskoj temperaturi i prekrivenu tkaninom.
 • Viskozi šteti neispravan način njege. Ako se odjevni predmet skupio, ponovno ga operite pri temperaturi od 40 °C ili ga namačite u vodi s nježnim sredstvom za njegu kose za bebe. Tako će vlakna omekšati i moći ćete vratiti njihov prvobitni oblik.

Sušilica nije opcija

Zahvaljujući svojoj strukturi viskoza se vrlo lako gužva te odjevni predmeti od ovog materijala nisu prikladni za sušenje u sušilici. Najbolje ih je objesiti na vješalicu i sušiti na svježem zraku. Nemojte nikada stavljati ovu tkaninu na radijator: uz visoku temperaturu postoji rizik od skupljanja. Kako bi vaši viskozni odjevni predmeti bili glatki nakon pranja, počnite ih glačati prije nego što se u potpunosti osuše. Glačajte ih tako da ih stavite ispod vlažne tkanine. Za to je prikladno i parno glačalo.

Zašto se moja majica skupila?

Neobično stanje odjevnog predmeta od viskoze nakon što ga izvadite iz perilice poslije prvog pranja nešto je što vam se zasigurno dogodilo. Tkanina se činila tvrdom poput kartona. Ne brinite: ne morate reciklirati svoj odjevni predmet. Možda ste primijetili da tijekom sušenja tkanina ponovno postane meka te da nakon glačanja ponovno poprimi svoju izvornu teksturu.

Koji su deterdženti prikladni za viskozu?

Provjerite funkcionira li deterdžent i pri niskim temperaturama kako bi vaša viskozna odjeća bila zaista čista. Blagi deterdžent prikladan je za osjetljiva vlakna. Najbolji izbor bio bi tekući deterdžent poput deterdženta Wool & Delicates tvrtke Perwoll koji čuva intenzitet boja.

Može li se viskoza prati pri temperaturi od 60 °C?

To ovisi o vrsti viskoze. Primjerice, modalna se sastoji od vlakana bukve i ispletena je na drukčiji način. Prednost: tkanina se brže suši i otporna je na toplinu. Stoga se posteljina, tekstili za kućanstvo i plahte često izrađuju od modala koji se može i iskuhavati. Jednako je s tkaninom Lyocell, koja se dobiva od eukaliptusa i popularna je za izradu ljetnih haljina i donjeg rublja.

Ostali članci

 • Perwoll Color

  Formula oživljava boje vaše šarene odjeće, bez aditiva u boji.

 • Simboli za pranje odjeće

  Što znače simboli na etiketama odjevnih predmeta

 • Kako Perwoll sprječava piling i izbljeđivanje

  Dugotrajno blistavo lijepa: saznaj kako s pomoću proizvoda Perwoll Renew & Repair možeš spriječiti trošenje odjeće i postići da tvoji komadi dugo izgledaju lijepo.