Skip to Content

Deterdžent za sportsku odjeću: pranje funkcionalne i sportske odjeće na pravilan način

Svi ljubitelji sporta dobro znaju: za sportsku je odjeću važno da je materijal lagan, prozračan i elastičan. Za sportove na otvorenom iznimno su važni i otpornost na vodu i vjetar. Kako bi što je dulje moguće impresionirala svojom funkcionalnošću, visokokvalitetnoj sportskoj odjeći potrebno je učinkovito čišćenje koje ujedno i štiti osjetljiva vlakna. Rješenje je upotreba posebnih deterdženata za sportsku odjeću – primjerice, deterdženata tvrtke Perwoll. Oni učinkovito čiste znojnu sportsku odjeću i njeguju materijal.

Što se postiže upotrebom deterdženata za sportsku odjeću?

Odjeća posebno osmišljena za sportaše i ljude koji žive aktivno postaje sve naprednija. Kada se radi o laganoj sportskoj odjeći koja se brzo suši, umjetna funkcionalna vlakna prije mnogo su vremena zamijenila čisti pamuk. Odjeća za trčanje ili aktivnosti na otvorenom često je, primjerice, načinjena djelomično ili u potpunosti od poliestera, koji u kombinaciji sa spandeksom omogućuje slobodno kretanje i brzo se suši. Posebni deterdženti za sportsku odjeću poput deterdženta Perwoll Sport Activecare Advanced temeljito čiste odjeću, uklanjaju miris znoja te je istovremeno učinkovito štite. Upotrebom ostalih proizvoda poput višenamjenskih deterdženata postoji rizik od narušavanja pozitivnih funkcija sportske odjeće – uključujući zaštitu od vlage i vjetra, slobodno kretanje i fleksibilnost, kao i prozračnost.

Pranje sportske odjeće: upotreba deterdženta na pravilan način

Osim odgovarajućeg deterdženta za sportsku i funkcionalnu odjeću, drugi aspekti također su od iznimne važnosti prilikom njege materijala sportske odjeće. Obratite pozornost na savjete u nastavku kako biste mogli što je dulje moguće uživati u svojoj sportskoj odjeći:

Učestalost pranja: sportsku odjeću perite nakon svakog nošenja. Ne morate uvijek upotrebljavati program za pranje na perilici rublja. Ako ste nedavno temeljito oprali odjeću, brzo ručno pranje također se računa. Pažljivo isperite odjeću s deterdžentom kako biste se riješili mirisa znoja na materijalu sportske odjeće. Nakon tri do četiri ručnih pranja potrebno je ponovno oprati u perilici rublja. Prilikom pranja u perilici upotrijebite kratki program pranja pri niskoj temperaturi te nisku brzinu centrifugiranja kako biste izbjegli oštećenja vlakana. Neke novije perilice rublja sadrže i poseban program pranja sportske odjeće.

Temperatura pranja: većina sportske i funkcionalne odjeće ne podnosi visoke temperature pranja. Međutim, većinu odjevnih predmeta možete bez oklijevanja prati pri temperaturi od 30 °C. Ako niste sigurni, provjerite ušivene etikete. Na njima ćete pronaći informacije o svemu što je potrebno uzeti u obzir prilikom pranja odjeće. Tako ćete izbjeći rizik od toga da poneki skupocjeni sportski odjevni predmeti postanu neupotrebljivi.

Sušenje: nemojte sportsku odjeću stavljati u sušilicu za rublje. U većini slučajeva temperatura sušilice previsoka je za osjetljiva membranska vlakna. Bolje je sušiti sportsku odjeću na nježniji način – na zraku.

Koji je deterdžent najbolji za funkcionalnu odjeću?

Za funkcionalnu i sportsku odjeću uvijek upotrebljavajte tekući deterdžent za sportsku odjeću, poput deterdženta Perwoll Sport Activecare Advanced. On temeljito čisti znojnu i zaprljanu sportsku odjeću te istovremeno njeguje visokokvalitetna vlakna. Osim toga, neutralizira neugodne mirise i daje vašoj odjeći nevjerojatnu svježinu. Posebno je osmišljen za svojstva sportske i funkcionalne odjeće. Primjerice, deterdžent štiti membransku odjeću te omogućuje da funkcionalni tekstili ostanu vjetro- i vodonepropusni što je duže moguće. Ovisno o vrsti tekstila, membranskim tekstilima možete doprinijeti ne samo upotrebom posebnih deterdženata. Nadalje, redovito obnavljajte impregnaciju s pomoću sredstava za vodonepropusnost. Naposljetku, često nošenje i pranje odjeće s vremenom utječe na zaštitnu funkciju.

Savjet: kao i kod sportskih tekstila, za svaki odjevni predmet postoje optimalni deterdženti. Isprobajte, primjerice, deterdžent Perwoll Wool & Delicates za vunenu odjeću ili Perwoll Care & Refresh za mješovite i sintetičke tekstile.

Ostali članci

  • Simboli za pranje odjeće

    Što znače simboli na etiketama odjevnih predmeta

  • Pranje donjeg rublja – vodič

    Otkrivamo ti kako čak i osjetljivo donje rublje nakon nekoliko pranja još uvijek može izgledati kao novo!