Skip to Content

Pranje donjeg rublja – vodič

Potkošulje od fine svile, bokserice od organskog pamuka i grudnjaci od čipke – ono što dolazi u izravan dodir s našom kožom trebalo bi biti iznimno kvalitetno, meko i prozračno. Međutim, ovi su materijali obično najosjetljiviji, a donje rublje se posebno često pere. Odat ćemo vam tajnu u vezi toga kako postići nov izgled delikatnog donjeg rublja čak i nakon nekoliko pranja.

Pranje donjeg rublja: potreban je instinkt

Prilikom pranja donjeg rublja suočavamo se s nekoliko izazova:

Budući da ono dolazi u izravan dodir s kožom, ciklus pranja mora temeljito ukloniti ne samo znoj i mrlje, nego i bakterije.

Svakodnevno pamučno donje rublje ili delikatni komadi od čipke – raspon donjeg rublja je širok, a različiti komadi zahtijevaju različite uvjete. Stoga, pranje u perilici rublja nije prikladno za svaki komad.

Donje rublje peremo najučestalije: bokserice i gaćice mijenjamo svakoga dana, a grudnjake najčešće nakon četiri do pet nošenja. Prema tome, u usporedbi s ostalom odjećom, donje rublje prođe kroz najviše okretaja perilice rublja. Kako bi ono trajalo što duže, pranje bi unatoč temeljitosti trebalo biti što je nježnije moguće.

Pranje donjeg rublja – materijal je važan

Pravilno tretiranje u svakom pojedinačnom slučaju uvelike ovisi o materijalu. Posebice u slučaju gaćica i grudnjaka, etikete s uputama za pranje često se odrezuju zbog udobnosti nošenja. U tim slučajevima trebali biste se držati uputa u nastavku po pitanju temperature i ciklusa pranja:

Bokserice, gaćice i potkošulje od pamuka moguće je jednostavno prati u perilici rublja. Za obojene komade odaberite temperaturu od 40 do 60 °C, ovisno o stupnju zaprljanosti, te upotrijebite prikladni deterdžent za pranje sa zaštitom boja. Pamučno bijelo donje rublje može se i iskuhavati, no čak je i u tom slučaju najčešće dovoljna temperatura od 40 do 60 °C.

Osjetljiviji tekstili od viskoze ili čipke nisu tako otporni: za njih bi trebalo postaviti temperaturu na 40 °C i osjetljivi ciklus pranja te upotrebljavati odgovarajući blagi deterdžent. Kako biste se pobrinuli da su sve bakterije i neugodni mirisni pouzdano uklonjeni, potrebna su posebna higijenska sredstva za ispiranje. Ona imaju antibakterijski učinak ili neutraliziraju neugodne mirise. Međutim, kada se radi o tako osjetljivom donjem rublju, sušilica rublja ne dolazi u obzir.

Posebice kada se radi o delikatnim tkaninama – poput donjeg rublja od čiste svile – potrebno ih je prati ručno. U tu svrhu odjevni predmet nekoliko minuta namačite u mlakoj vodi s malo (antibakterijskog) tekućeg deterdženta. Zatim ga isperite čistom, hladnom vodom i ostavite da se suši na zraku, po mogućnosti položen na ručnik.

Funkcionalno i sportsko donje rublje zahtijeva poseban tretman kako bi postalo čisto te kako bi zadržalo svoja svojstva upijanja znoja i uravnoteženja temperature. Vodoodbojna membrana sportskog donjeg rublja ostat će netaknuta pri niskim temperaturama, niskoj brzini te uz upotrebu deterdženta za sportsku odjeću.

Omekšivaču za rublje nije mjesto u perilici sa sportskim donjim rubljem. No, kada perete obično donje rublje, omekšivač za rublje učinit će ga udobnijim za nošenje, pogotovo ako je ono pamučno.

Pranje donjeg rublja – posebne značajke koje je potrebno uzeti u obzir

Grudnjaci se također najčešće mogu prati u perilici rublja – temperatura od 30 do 40 °C sasvim je prihvatljiva. Međutim, grudnjake ne bi trebalo stavljati u bubanj bez zaštite: kada se radi o grudnjacima sa žicom, posebna mrežica za rublje spriječit će da držači od žice olabave te oštete perilicu rublja ili druge komade odjeće. Zakopčajte grudnjak prije ciklusa pranja. Izvezeno donje rublje ili donje rublje s uzorkom također se može staviti u mrežicu za rublje te bi ga također trebalo okrenuti naopako – tako se složeni ukrasi štite od oštećenja i trošenja.

Ostali članci

  • Perwoll Renew Wool

    Wool & Delicates održavaju vašu vunu i osjetljive tkanine glatkom, oblikovanom i izvrsno mekanom

  • Simboli za pranje odjeće

    Što znače simboli na etiketama odjevnih predmeta

  • Pranje viskoze – kako održati oblik omiljenih odjevnih komada

    Što je viskoza? Svi imamo najmanje jedan komad odjeće od viskoze, ali znaš li što je zapravo viskoza?