Skip to Content

Kako Perwoll sprječava piling i izbljeđivanje

Kako Perwoll sprječava piling i izbljeđivanje da bi vaša odjeća dugotrajno izgledala kao nova

Piling i izbljeđivanje nije poželjno svojstvo odjevnih predmeta. Da biste saznali što možete učiniti kako bi vaša odjeća što je dulje moguće izgledala kao nova, razgovarali smo sa stručnjacima za tekstil tvrtke Perwoll:

 • Što su zaista piling i izbljeđivanje?
 • Kako proizvodi Perwoll Renew & Repair mogu spriječiti piling i izbljeđivanje?
 • Što još mogu učiniti kako bi moja odjeća ostala što dugotrajnija?

Odgovori:

Što uzrokuje izbljeđivanje i piling?

Poveznica između te dvije pojave na prvi se pogled čini nategnutom, no one imaju mnogo toga zajedničkog. Pogledajmo izbliza:

Piling

Poznato i kao „kakve su to iritantne mucice na mom džemperu?” – Piling je nastanak čvorića zbog kojih površina poprima grubi izgled. Piling nastaje i iz dva razloga:

1. Priroda

Svi tekstili puštaju mucice – neki više od ostalih. To većinom ovisi o fizičkim svojstvima samih tekstila. Obično tekstili s dužim vlaknima sadrže manje završetaka te stoga nastaje manje mucica. Pletene tkanine, posebice široko pletene, sadrže kraća vlakna pa ih prostor između križanja pređe čini osjetljivima. 

2. Njega

Njega odjeće drugi je važan aspekt. Jednostavno rečeno: što je odjeća više izložena trenju, to je veća mogućnost nastanka čvorića ili pilinga. Međutim, to se ne može izbjeći – do trenja dolazi uvijek kada se krećete, dok hodate ili kad dodirujete odjeću. Osim toga, kretanje u perilici i sušili rublja također pospješuje nastanak ovog problema. 

Izbljeđivanje

Nakon nekoliko nošenja može se primijetiti da boja vašeg odjevnog predmeta izgleda manje živopisno nego prije. Do toga dolazi iz dva razloga:

1. Gubitak boje

Učestalo pranje, posebice pri visokim temperaturama, može uzrokovati puštanje boje. Nadalje, na nekim je tekstilima posebno teško očuvati boju. Primjerice, boje na prirodnim vlaknima poput pamuka općenito nisu tako postojane kao na sintetičkim materijalima. 

2. Piling

Izbljeđivanje uzrokovano pilingom? To je stvar fizike! Obojeni tekstili izgledaju najbolje kada je površina vlakana savršeno ravna, što im omogućuje najbolji mogući način reflektiranja svjetlosti. Spomenuti piling ne samo da stvara čvoriće, nego omekšava završetke vlakana koji strše na površini tekstila. Ti završeci vlakana omogućuju lom i raspršivanje upadne svjetlosti te reflektiranje u različitim smjerovima. Ljudsko oko takve tekstile percipira kao izblijedjele, odnosno, izgledaju kao da su poprimili sivkastu primjesu. 

Kako vam deterdžent Perwoll Renew Advanced može pomoći?

Odlično pitanje! Kada se radi o pilingu i izbljeđivanju, inovativna formula deterdženta Perwoll Renew & Repair istovremeno nudi dvije pogodnosti: s jedne strane, formula Repair Complex pomaže ukloniti olabavljena vlakna te zaglađuje razlomljena vlakna – za blistave površine i optimalni lom svjetlosti. Na taj način ne samo da se sprječava piling, nego se dovodi do živopisnijih, intenzivnijih boja. S druge strane, posebni polimeri u formuli pomažu spriječiti diskoloraciju tijekom pranja te tako ne samo da omogućuju istinsko očuvanje boje, nego i pružaju dobro poznati osvježavajući učinak koji deterdženti tvrtke Perwoll ostavljaju na boje.

Sedam najvažnijih savjeta za sprječavanje pilinga i izbljeđivanja

Dakako, postoji još nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste osigurali da vaša odjeća dugotrajno izgleda kao nova:

 1. Uvijek pažljivo pročitajte upute za pranje i etikete na odjevnim predmetima te ih se pridržavajte.
 2. Prije pranja okrenite odjeću naopako kako biste zaštitili površinu tekstila od prekomjernog trenja.
 3. Zajedno perite slično obojenu odjeću kako biste izbjegli prelaženje boje.
 4. Upotrebljavajte maramice za skupljanje boje koje upijaju višak boje.
 5. Ako je to moguće, upotrebljavajte osjetljivi program ili program ručnog pranja.
 6. Rublje je najbolje sušiti u sjeni. Neki se tekstili postupno uništavaju pri izlaganju UV zračenju koje sadrži sunčeva svjetlost, što također pridonosi izbljeđivanju.
 7. Pletene džempere ne bi trebalo objesiti da vise opušteno. Umjesto toga, pažljivo ih složite i spremite u ormar.

Image credits:
Header image: © Fotalia
Image one: © Stocksy
Image two: © GettyImages
Image three: © Stocksy

Ostali članci

 • Perwoll Color

  Formula oživljava boje vaše šarene odjeće, bez aditiva u boji.

 • Simboli za pranje odjeće

  Što znače simboli na etiketama odjevnih predmeta

 • Deterdžent za vunu: nježno pranje vune i osjetljivog rublja

  Zašto je tako važno koji deterdžent upotrebljavaš za vunu i osjetljivo rublje?