Skip to Content
Mlada žena u crnom bikiniju leži na ležaljci i smije se u smjeru fotoaparata

Pranje bikinija: savjeti za njegu kupaćih kostima

Kupaći kostimi i ručnici izlažu se brojnim štetnim utjecajima poput sunca, klora, soli i znoja. Ako želite nositi bikini, kupaći kostim ili kupaće gaće dulje od jedne sezone, preporučuje se da ih perete i njegujete na pravilan način. U tome će vam pomoći savjeti u nastavku!

Operite kupaći kostim prije prvog nošenja

Ne zaboravite oprati kupaći kostim koji ste tek kupili prije prvog nošenja. Deterdžent sa sredstvom za zaštitu vlakana poput deterdženta Perwoll Renew & Repair Color & Fiber posebno je prilagođen za pranje vaših najdražih šarenih bikinija. Ciklus pranja potreban je ne samo iz higijenskih razloga – mnogi proizvođači tekstila tijekom proizvodnje upotrebljavaju kemikalije s kojima bi koža trebala dolaziti u dodir u ograničenim količinama. Materijali poput poliestera, spandeksa ili najlona, koji se, primjerice, upotrebljavaju u proizvodnji kupaćih kostima, često se tretiraju sredstvima protiv plijesni. Također, često se upotrebljavaju bojila, fiksativi ili plastifikatori, koji mogu uzrokovati upale i svrbež.

Operite odjeću za kupanje nakon kupanja

Kreme za sunčanje i ulja za tamnjenje mogu ostaviti mrlje na kupaćim kostimima. Nadalje, pijesak, sol i klor mogu dugoročno oštetiti kupaće kostime. Stoga je potrebno isprati bikini ili kupaći kostim u čistoj vodi odmah nakon kupanja. Najprije bikini ili kupaće gaće možete oprati i ručno dok se tuširate s pomoću blagog šampona. Nakon tri ili četiri upotrebe kupaći kostim se treba oprati na pravilan način. Točnije, u perilici rublja, kako biste osigurali da je sva prljavština temeljito uklonjena.

Osjetljive tekstile za kupanje nemojte tretirati previše grubo: nemojte prati bikini pri temperaturi od 60 °C. Najbolje je odabrati temperaturu od 30 °C i blagi ciklus. Osim toga, trebalo bi isključiti centrifugiranje i upotrebljavati blagi deterdžent. Za šarene kupaće kostime prikladan je deterdžent za osjetljivo rublje ili deterdžent za boje, a za kupaće kostime svijetlih boja ili bijele kupaće kostime prikladan je univerzalni ili višenamjenski deterdžent. Također, nemojte upotrebljavati omekšivač za rublje kako biste spriječili trošenje kupaćih kostima. Kako biste zaštitili kupaći kostim od mehaničkih oštećenja u perilici rublja, perite ga u mrežici za rublje, kao što perete donje rublje. Tako ćete spriječiti savijanje žica i metalnih dijelova, kao i grebanje bubnja.

Mladi muškarac u plavim kupaćim gaćama leži na ležaljci na plaži
Plivanje je jedna od najvećih radosti na plaži – najbolje ćete izgledati u živopisnim bojama.

Sušite kupaće kostime na pravilan način

Mokre kupaće kostime nikada ne bi trebalo sušiti na suncu. Izravno izlaganje sunčevoj svjetlosti uzrokuje izbljeđivanje boja. Najbolja je metoda sušenja nježno iscijediti kupaće gaće ili kupaći kostim u ručniku, a zatim ih položiti na sušilo u sjeni. Ako objesite bikini ili kupaći kostim dok je još mokar, elastična će se vlakna ubrzo istrošiti. Kao i toplina sušilice ili grijalice, ova metoda sušenja može izmijeniti strukturu kupaćeg kostima. Ručnike i ručnike za plažu možete raspoređene po bojama prati u perlici rublja pri temperaturi od 60 °C. Najbolje ih je sušiti na laganom povjetarcu kako bi se izbjeglo skrućivanje vlakana.

Njega različitih tekstila za kupanje

Pogledajte etiketu za održavanje koja sadrži savjete o tome kako pravilno oprati bikini. Većina tekstila za kupanje napravljena je od poliestera te također sadrži spandeks ili poliamid. Međutim, neopren se više ne upotrebljava samo za proizvodnju surferske opreme i ronilačkih odijela. Sve je više modnih marki koje ga upotrebljavaju i za proizvodnju kupaćih kostima. Pranje takvih tekstila je otežano jer se u neoprenu više znojimo, a može ga se prati isključivo ručno i u hladnoj vodi. Ako je vrlo zaprljan, može ga se kratko namakati u malo deterdženta.

Pamučni kukičani bikiniji također su u modi, no, kako ih oprati? Najbolje bi bilo prati ih pri osjetljivom programu pranja i temperaturi od 30 °C uz malu količinu omekšivača za rublje. Ni u kojem slučaju ih ne bi trebalo sušiti u sušilici ili cijediti. Kukičani bikini najbolje je osušiti tako da ga se položi na ručnik ili sušilo u sjeni. Tako ćete moći dulje uživati u svojim omiljenim komadima!

Ostali članci

  • Perwoll Color

    Formula oživljava boje vaše šarene odjeće, bez aditiva u boji.

  • Simboli za pranje odjeće

    Što znače simboli na etiketama odjevnih predmeta

  • Pranje i sušenje podstavljenih vreća za spavanje i podstavljenih jakni

    Ovako će dugo ostati udoban i mekan.