Skip to Content
Mlada žena u podstavljenoj jakni šeće u zimskom okruženju

Pranje i sušenje podstavljenih vreća za spavanje i podstavljenih jakni

Budući da su tople i ugodne, a istovremeno lagane, uvelike nam pomažu u hladnim razdobljima: podstavljene jakne zbog jednostavne udobnosti koju pružaju jedne su od najpopularnijih osnovnih zimskih komada. Prostrane podstavljene vreće za spavanje neizostavan su dio opreme ljubitelja aktivnosti na otvorenom tijekom razdoblja kada je temperatura zraka oko nula celzijevih stupnjeva. Što je potrebno učiniti kada je vašim omiljenim toplim komadima potrebno temeljito pranje? U našem ćete jednostavnom postupnom vodiču pronaći savjete kako na pravilan način prati podstavljene jakne i podstavljene vreće za spavanje.

Pranje podstavljenih jakni kod kuće – je li to moguće?

Zahvaljujući svom laganom i prozračnom punjenju, podstavljene jakne zaista su bezvremenski omiljen komad odjeće za zimu. Dugo se smatralo da su vrlo osjetljive kada se radi o njihovoj njezi, no s pomoću malo posebnog blagog deterdženta visoke kvalitete, poput deterdženta Perwoll Wool & Delicates Fibercare, te upotrebe pravilne tehnike, prošivene jakne mogu se prati i sušiti kod kuće bez ikakvih problema. Za to je, pored perilice rublja, sušila i sušilice, potrebno samo malo strpljenja. Kako biste spriječili oštećenja strukture delikatne podstave i perja ili njihovo zgrudnjavanje, preporučuje se da nakon pranja u redovitim vremenskim razmacima protresete podstavljene jakne i vreće za spavanje. U nastavku otkrivamo najbolji način za to.

Kako oprati podstavljenu jaknu? Korak po korak do savršenih rezultata:

 1. Mrlja od kave ovdje, onečišćenje ondje – omiljene jakne nose se često i prije ili kasnije ih je potrebno temeljito očistiti. U tom se trenutku postavlja pitanje: „koji je, uostalom, najbolji način za pranje podstavljenih jakni?” Ako na etiketi ne postoje drukčije upute, jednostavno upotrijebite perilicu rublja. Prije stavljanja omiljenog udobnog komada odjeće u bubanj ne zaboravite zatvoriti patentne zatvarače i zakopčati gumbe. Okretanje jakne na unutrašnju stranu dodatno će je zaštititi tijekom ciklusa pranja u perilici rublja.
 2. Ako ste jaknu ili vreću za spavanje pripremili za pranje prema navedenim uputama, od posebne je važnosti odabir programa pranja. Budući da se podstava i perje, poput vune, većinom sastoje od keratina, preporučuje se odgovarajući program za pranje vune i osjetljivog tekstila. Prilikom odabira deterdženta također možete upotrebljavati posebne proizvode za osjetljivo rublje. Kao i podstavljene jakne, podstavljene vreće za spavanje također se mogu prati u perilici rublja
 3. Kako biste bili sigurni da će se podstavljena jakna ili vreća za spavanje na optimalan način raširiti u bubnju i da će se moći nesmetano kretati unutar otopine, preporučuje se da u bubanj ne dodajete druge komade rublja. Kako biste dodano omekšali punjenje podstave tijekom programa pranja, u bubanj stavite teniske loptice.
 4. Osim pranja u perilici rublja, drugi dobar način za pranje podstavljene vreće za spavanje je ručno pranje u kadi. Ovo možete jednostavno učiniti s pomoću tople vode pri temperaturi od otprilike 30 °C, odgovarajuće količine blagog deterdženta i izbjegavanjem žustrog cijeđenja i trljanja.

Nakon pranja – sušenje podstavljenih vreća za spavanje i podstavljenih jakni

Odmah nakon što operete podstavljenu jaknu, na red dolazi sušenje. U ovu svrhu izvadite jaknu ili vreću za spavanje iz bubnja perilice rublja na najnježniji mogući način. Ako planirate sušiti svoj omiljeni komad na zraku, nastojte ga ukloniti iz perlice rublja u vodoravnom položaju. Tako ćete spriječiti pomicanje i zgrudnjavanje punjenja podstave. Ovaj se delikatni komad tada može na optimalan način raširiti na sušilo. Kako biste mogli izravno pokupiti vodu koja kapa, smjestite sušilo u kadu. Odabirom odgovarajućeg programa podstavljene se jakne mogu sušiti i u sušilici rublja. Postupak je sljedeći:

Mlada žena u zelenoj podstavljenoj jakni stoji naslonjena na zid od cigle
Pranje podstavljenih jakni – podstave zahtijevaju nježnu njegu zbog svoje delikatne strukture.
 1. Najprije na etiketi provjerite je li vaša jakna prikladna za sušenje u sušilici.
 2. Ako jest, najbolje ju je staviti u sušilicu odmah nakon pranja komad po komad. Na taj će se način moći raširiti i slobodno kretati unutar bubnja. Dodavanjem neuprljanih teniskih loptica ili posebnih loptica za sušilicu pomoći će promiješati i omekšati punjenje podstave tijekom sušenja.
 3. Postavite temperaturu sušilice između 30 i 60 °C na razdoblje od 40 do 60 minuta.
 4. Ako je jakna nakon prvog sušenja i dalje vlažna, ponovite postupak sve dok ne bude u potpunosti suha.
 5. Zatim je ostavite 24 h na vješalici da se u potpunosti osuši. Tako ćete spriječiti nastanak neugodnih mirisa ili plijesni na podstavi zbog ostataka vlage.

Pranje podstavljenih jakni i ostali savjeti za njegu

Želite li saznati više savjeta i trikova za ispravnu njegu tekstila i vlakana? Na našem blogu pronaći ćete vrijedne prijedloge za pranje sintetičkih vlakana, pametan način sušenja rublja u vašem vlastitom domu i još mnogo toga!

Ostali članci

 • Perwoll Delicate

  Wool & Delicates održavaju vašu vunu i osjetljive tkanine glatkom, oblikovanom i izvrsno mekanom.

 • Simboli za pranje odjeće

  Što znače simboli na etiketama odjevnih predmeta

 • Pranje umjetnog krzna – očuvanje dugotrajnog lijepog izgleda

  Ovdje saznaj što napraviti kad moraš oprati svoj omiljeni modni komad od umjetnog krzna.