Skip to Content

Pranje crnih traperica na pravilan način

Jesu li i dalje crne ili su već postale tamno sive? Ako volite nositi crne traperice, ovaj vam je problem poznat: nakon nekoliko pranja one počinju blijedjeti ili poprime bijele crte. To može izgledati dobro, no crna bi boja trebala potrajati, pogotovo kada se radi o novim trapericama. Perwoll je prikupio najbolje savjete za održavanje crne boje traperica što je dulje moguće.

Priprema crnih traperica za pranje

Nemamo ništa protiv iznošenog izgleda koji crne traperice mogu poprimiti nakon nekoliko pranja – to može izgledati jako dobro. Međutim, ako želite da vaše traperice dulje ostanu crne, najbolje je prije samog pranja započeti s ispravnim načinom njege. Ono što je uvijek važno kad su u pitanju tamni tekstili: provjerite džepove. Primjerice, papirnate maramice mogu se skrivati u njima te se tijekom pranja raspasti i ostaviti mucice na tkanini. Kada se radi o crnoj odjeći, to može dovesti do potrebe za drugim pranjem – tako će se još brže istrošiti intenzitet boje.

Kada su džepovi prazni, okrenite traperice naopačke. Tako ćete zaštititi boju na vanjskoj strani hlača. Abrazija tijekom centrifugiranja često uzrokuje karakteristične svjetlije linije na šavovima. Crno uvijek perite zajedno s drugim tamnim bojama jer je nemoguće spriječiti puštanje boje. Svjetliji će tekstili poprimiti sivu primjesu ako se peru zajedno s tamnom odjećom.

Pravilan način pranja crnih traperica u perilici rublja

Prije nego što stavite hlače u perilicu rublja, provjerite etiketu za održavanje kako biste saznali koja je najviša temperatura koju one mogu podnijeti te postoji li još nešto što bi trebalo uzeti u obzir prilikom pranja. Nježni program pranja pri temperaturi od 30 °C i vrlo nježan ciklus centrifugiranja neće biti agresivni prema bojama.

Vrlo je važno upotrebljavati odgovarajući deterdžent. Ni u kojem slučaju nemojte upotrebljavati višenamjenski deterdžent jer sadrži više sredstava za izbjeljivanje koja razrjeđuju boju tkanine. Za crne je traperice odgovarajući izbor deterdžent posebno namijenjen za tamne tekstile, poput deterdženta Perwoll Renew & Repair Black and Delicates. Ovaj proizvod ne samo da štiti crnu odjeću od izbljeđivanja, nego i zaglađuje vlakna tekstila te čini izgled crne još intenzivnijim.

Prirodna sredstva koja bi trebala imati pozitivan učinak na intenzitet boje tamnih tekstila jesu ocat i sol. Međutim, oni ne sadrže svojstva za njegu vlakana ili učinak čišćenja koji pruža deterdžent osmišljen posebno za tamne tekstile. Osim toga, ocat bi mogao agresivno reagirati s gumenim dijelovima perilice rublja. Odgovarajući deterdžent nježniji je prema odjeći i prema perilici.

Njega crnih traperica nakon pranja

Nakon pranja je najbolje ostaviti crne traperice da se osuše na zraku. Toplina sušilice ne utječe dobro na boje i vlakna. Najbolje je objesiti traperice na uže za sušenje u sjeni na otvorenom. Nemojte ih sušiti izravno izložene sunčevoj svjetlosti jer će na taj način crna boja izblijedjeti i prije ili kasnije postati siva.

Jesu li vaše crne traperice tijekom godina izblijedjele, no i dalje vam pristaju tako savršeno da se ni pod koju cijenu ne želite razdvojiti od njih? Možete ih obojiti bojom za tekstil koju možete pronaći u drogerijama. Stručnjak za njegu crne boje tvrtke Perwoll neprestano nastoji prilikom svakog pranja očuvati novu boju na vlaknima.

Image credits:
Header image: ©Shutterstock
Image one: ©iStock

Ostali članci

  • Perwoll Black

    Formula oživljava boje vaše šarene odjeće, bez aditiva u boji.

  • Simboli za pranje odjeće

    Što znače simboli na etiketama odjevnih predmeta

  • Pranje svile i zaštita tkanine u isto vrijeme

    Pranje svile na jednostavan način.