Skip to Content

Pranje svile i zaštita tkanine u isto vrijeme

Malo je tkanina luksuznih poput svile. Lagano prozračna, tkanina delikatnog sjaja izgleda posebno dobro na topićima i šalovima. No svila nije samo vrlo luksuzna: u ljetnim mjesecima hladi, a zimi grije. Loša strana ovog delikatnog prirodnog materijala sastoji se u tome što ga je teže održavati nego pamuk ili sintetička vlakna. U ovom ćete vodiču saznati sve o ispravnom, nježnom čišćenju svile, tako da vlakna dugotrajno zadrže svoj luksuzni sjaj.

Što treba znati o svili

Etiketa sadrži informacije o tome je li odjevni predmet izrađen od čiste svile ili tkanine u koju je utkana svila. Karakteristične svilene tkanine su šifon, organza, saten, taft i buret. Međutim, neke od ovih tkanina mogu se izraditi s pomoću umjetne svile. Prema tome, pažljivo provjerite sastav tkanine odjevnog predmeta. Savjeti u nastavku primjenjuju se na sve tkanine koje su načinjene od svile ili koje sadrže svilu: nemojte ih tretirati pri previše visokim temperaturama. Vlakna svile dobivaju se iz čahure dudova svilca: poput kose, načinjena su od bjelančevina, pa bi ih prekomjerna toplina oštetila. Nadalje, ovaj osjetljivi prirodni materijal ne podnosi parfeme, dezodoranse, znoj i izravno izlaganje sunčevoj svjetlosti.

Priprema za čišćenje

Provjerom etikete za održavanje svilene tkanine saznat ćete može li se odjevni predmet prati ili mu je potrebno kemijsko čišćenje. Osim toga, preporučljivo je provesti test boje. To možete učiniti tako da umočite malo vate u deterdžent za osjetljivo rublje. Zatim pažljivo tapkajte vlažnom vaticom po šavu s unutarnje strane. Ako na vati ostane boja, to znači da bi bilo bolje odnijeti odjevni predmet na kemijsko čišćenje umjesto pranja kod kuće.

Pranje svile: u perilici rublja ili ručno

Svilu možete prati u perilici rublja sve dok ona sadrži osjetljivi ciklus. Na etiketi za održavanje odjevnog predmeta navodi se temperatura pri kojoj je dopušteno pranje. Temperatura ni u kojem slučaju ne smije biti viša od najviše 30 °C. Također je važno upotrebljavati blagi deterdžent posebno prilagođen za svilu, poput deterdženta Perwoll Wool & Delicates. On ne samo da čisti vlakna, nego pruža njegu, kako bi svilena tkanina dugotrajno ostala prekrasna.

Savjet u nastavku odnosi se na ručno pranje: svijetlu svilu potrebno je prati u mlakoj vodi, a tamnu svilu ili svilu s uzorkom u hladnoj. Za to je, naravno, od iznimne važnosti upotreba prikladnog deterdženta. Tijekom namakanja potrebno je stalno i pažljivo pomicati odjevni predmet jer je vlažna svila posebno osjetljiva. Nakon najviše pet minuta izvadite svilu iz vode i isperite je čistom, hladnom vodom.

Uklanjanje mrlja sa svile

Prilikom uklanjanja mrlja sa svilene tkanine najvažnije je da uvijek perete cijeli odjevni predmet, inače bi se tragovi vode mogli vidjeti na tkanini. Ni u kojem slučaju nemojte dopustiti da u dodir sa svilom dođe izbjeljivač ili sredstvo za uklanjanje mrlja koje bi moglo agresivno reagirati s tkaninom. Također, izbjegavajte trljanje mrlje jer bi to moglo oštetiti svilu i uzrokovati izbljeđivanje tkanine na tom mjestu. U slučaju velikih ili tamnih mrlja preporučuje se kemijsko čišćenje odjevnog predmeta.

Sušenje svile

Temperature sušilice rublja previsoke su za svilu, stoga je sušite na zraku. Nakon pranja trebalo bi položiti odjevni predmet na suhi ručnik, pažljivo ga zarolati i nježno ga pritisnuti. Nemojte zavrtati ili cijediti ručnik i svilu. Nakon ovog postupka prije sušenja ponovno odmotajte ručnik, uklonite odjevni predmet i ostavite ga da se suši na drugom ručniku. Pobrinite se da odjevni predmet nije izravno izložen sunčevoj svjetlosti.

Glačanje svile

Na etiketi za održavanje nalaze se informacije o tome može li se  odjevni predmet glačati te pri kojoj temperaturi glačala. Općenito pravilo: uvijek glačajte svilene tkanine s unutarnje strane te ih nemojte prskati vodom kao što se to čini s pamučnim ili lanenim materijalima.

Ostali članci

  • Perwoll Delicate

    Wool & Delicates održavaju vašu vunu i osjetljive tkanine glatkom, oblikovanom i izvrsno mekanom.

  • Simboli za pranje odjeće

    Što znače simboli na etiketama odjevnih predmeta

  • Deterdžent za sportsku odjeću: pranje funkcionalne i sportske odjeće na pravilan način

    Ovako ćeš na pravi način oprati sportsku i funkcionalnu odjeću i pobrinuti se za njegu materijala.