Skip to Content
Mlada žena odjevena u krznenu jaknu stoji na stanici podzemne željeznice.

Pranje umjetnog krzna – očuvanje dugotrajnog lijepog izgleda

Umjetno krzno estetski je privlačno i često ga je teško razlikovati od pravog krzna. Odjeća i dodaci načinjeni od ovog materijala vrlo su popularni: sve je više modnih marki koje dizajniraju komade koji izgledaju kao krzno samura, nerca ili činčile i ne samo da su vizualno privlačni, nego su održivi i etički ispravni. No, što učiniti kada je vašem omiljenom odjevnom komadu potrebno čišćenje? Kako biste dugotrajno očuvali odličan izgled vaše odjeće ili ukrasa za dom načinjenih od te paperjaste tkanine, važno je znati kako prati umjetno krzno.

Od čega je zaista načinjeno umjetno krzno?

Kao što i sam naziv nagoviješta, ovaj se materijal proizvodi na umjetan način. Poput samta i baršuna, on spada u kategoriju tkanina s florom. Ono što ovu vrstu tkanine čini posebnom je njena trodimenzionalna struktura koja se postiže tako da se tijekom proizvodnje u tkaninu integrira sustav od tri osnovne niti čime se postiže flor na pravilnoj strani. Dok je osnovna tkanina obično načinjena od pamuka, za flor se upotrebljava pređa od sintetičkih filamenata, primjerice poliestera. Ona je utkana u osnovnu tkaninu tako da se na strani potpore formiraju petlje. U sljedećem se koraku proizvodnje one razrezuju, pročešljavaju u smjeru prema gore te podrezuju prema potrebi. Kako bi se spriječilo razdvajanje flora, na poleđinu tekstila nanosi se elastično ljepilo. Zahvaljujući tome umjetno krzno nudi beskonačno mnogo mogućnosti dizajna. Umjetno krzno može biti meko poput vate ili paperjasto poput plišanog medvjedića. Kako bi se održalo takvim, važno je pridržavati se pravila pranja umjetnog krzna.

Čišćenje umjetnog krzna – najvažniji savjeti

Postoji više načina čišćenja umjetnog krzna: može ga se prati u perilici rublja, no može ga se prati i ručno. Najbolje je slijediti preporuke proizvođača na etiketi za održavanje.

 • Prije početka ciklusa pranja okrenite tekstil naopako. To će zaštititi plišani materijal.
 • Ako odlučite umjetno krzno prati u perilici rublja, odaberite nježni ciklus temperature do najviše 30 °C. Ne zaboravite da bi čak i temperatura od 60 °C mogla uzrokovati nepovratnu deformaciju tkanine.
 • Smanjite brzinu okretaja i preskočite centrifugiranje. Ovaj delikatan materijal bit će vam zahvalan.
 • Kada vadite odjevni predmet ili dodatak od umjetnog krzna iz perilice rublja nakon ciklusa ispiranja, umotajte ga u deblji ručnik i valjajte ga naprijed-nazad nekoliko puta. Tako će ručnik upiti tekućinu.
 • Nakon toga protresite komad kako se umjetno krzno ne bi zgrudalo, a zatim ga namjestite u pravilan oblik.
   

Moguće je da proizvođač izričito navodi ručno pranje. U tom slučaju upotrijebite umivaonik ili plastičnu posudu napunjenu hladnom ili mlakom vodom.

 • Dodajte sredstvo za ručno pranje i pričekajte da se stvori pjena.
 • Pustite umjetno krzno da se namače 15 do 20 minuta, a zatim ga nekoliko puta temeljito isperite hladnom vodom.
 • U vodu za zadnje ispiranje možete dodati omekšivač za rublje, primjerice Vernel.

Sušenje umjetnog krzna – važna pravila

Kombinacija jakne od umjetnog krzna i električne sušilice – vrlo loša ideja! Ne funkcioniraju dobro zajedno, čak ni ako je sušilica postavljena na sušenje bez topline. Sušilice rublja generiraju toplinu i trenje koje uništava delikatna vlakna flora. U najgorem se slučaju i uređaj može oštetiti. Kako bi se izbjeglo dugotrajno sušenje, umotajte umjetno krzno u suhi ručnik nakon pranja prema navedenim uputama. Nakon toga je najbolje objesiti odjevni komad na vješalicu i iznijeti ga na svježi zrak ili u prostoriju s dobrom ventilacijom. Upotrijebite četku za češljanje pasa i mačaka kako bi vaš omiljeni komad odjeće postao još mekši.

Neugodni mirisi na umjetnom krznu? Nema problema

Proveli ste večer u restoranu i sada vaš kaput od umjetnog krzna snažno miriše na hranu? To ne znači da ćete ga morati prati u perilici rublja. Kako biste se riješili neželjenih mirisa, dovoljno je objesiti umjetno krzno u kupaonicu dok se tuširate. Vodena para će na nježan način ukloniti neugodne mirise.

Koji je deterdžent prikladan za pleteno krzno?

Za čišćenje osjetljivog umjetnog krzna preporučuje se upotreba vrlo blagog deterdženta. Perwoll Wool & Delicates proizvod je za njegu modernih vlakana koji će pomoću održati umjetno krzno mekim. Dodajte malo omekšivača za rublje na početku ciklusa ispiranja za još bolje rezultate.

Ostali članci

 • Perwoll Delicate

  Wool & Delicates održavaju vašu vunu i osjetljive tkanine glatkom, oblikovanom i izvrsno mekanom.

 • Simboli za pranje odjeće

  Što znače simboli na etiketama odjevnih predmeta

 • Pranje crnih traperica na pravilan način

  Ovako će crni komadi zauvijek ostati crni.