Skip to Content

Ideja za haljinu po principu „Uradi sam(a)”: Ukrasi mrlje pomoću tehnike Kintsugi

U četvrtom dijelu naše serije videozapisa o asortimanu spore mode po principu „Uradi sam(a)” naučit ćemo te kako se služiti tehnikom Kintsugi koja je izvediva čak i ako ne znaš šivati i ne posjeduješ ama baš nikakve vještine za samostalne preinake odjeće. Kako bi saznala više o japanskom umijeću Kintsugi i filozofiji Wabi-Sabi koja se nalazi u njezinoj pozadini, pročitaj ovaj članak u kojem smo ti pokazali kako poderane traperice popraviti tehnikom Kintsugi (za ovo moraš barem malo znati šivati). U drugom dijelu serije objasnili smo kako uz malu pomoć tehnike Kintsugi i bez šivanja možeš zakrpati rupu na vunenom odjevnom predmetu. U trećoj epizodi obradili smo način ukrašavanja rupe na tkanini zlatnom bojom, i opet nadahnut tehnikom Kintsugi - taj način ne zahtijeva znanje šivanja nego mirnu ruku i kreativno oko.

Sada ti najjednostavnija od svih lekcija može pomoći da spasiš svoju omiljenu haljinu za tulume, čak i ako ne znaš šivati!

Tehnika Kintsugi, bez šivanja i po principu "Uradi sam(a)": kako ukrasiti umrljanu haljinu

You need to accept cookies to play this video

Što ti je potrebno:

  • haljinu s tvrdokornom mrljom (naša ima mrlje od kave)
  • ukrasi koji se nanose glačalom
  • glačalo
  • obični pamučni platneni kvadrat koji haljinu štiti od topline

Što učiniti:

1. Odaberi ukras koji je nešto veći od mrlje, ali je ne pokriva u potpunosti. Mi smo odabrali zvjezdice, ali cvjetni uzorci također su dobar izbor. 

2. Ukrase koji se nanose glačanjem postavi na mrlje, ali ih nemoj u potpunosti prekriti. Ne zaboravi da ove savršenosti ne želimo sakriti (to ne bi bilo u duhu tehnike Kintsugi). 

3. Kako bi se ljepilo uhvatilo, prvo glačaj s desne, a potom s lijeve strane. Prilikom glačanja upotrijebi pamučni kvadratić kako bi spriječila da glačalo ošteti tvoju haljinu, ali i kako bi spriječila da ukrasi oštete tvoje glačalo

4. Nosi s ponosom!

Još načina za ukrašavanje mrlja nadahnutih tehnikom Kintsugi

Naravno, gore prikazani vodič po principu „Uradi sam(a)” nije jedini način kojime možeš odati počast tehnici Kintsugi i pretvoriti svoju umrljanu staru haljinu u novo i prekrasno umjetničko djelo. Evo nekoliko alternativa; međutim, neke od njih zahtijevaju poznavanje umijeća šivanja.

  • Kad su u pitanju manje mrlje poput kapljice kave na našoj haljini iz videozapisa, možeš eksperimentirati glačanjem ili ušivanjem pojedinačnih „cvjetnih latica” kojima ćeš okružiti mrlju i tako je pretvoriti u „cvijet”.
  • Ako imaš smisla za umjetnost, područje oko mrlje možeš i obojiti. Možda tvoja mrlja ima neobičan oblik koji će ti poslužiti kao nadahnuće.
  • Veće i isprane mrlje mogu biti polazna točka za ombré efekt vodenih boja. Jednostavno na različite „mrlje” nanesi sloj razrijeđene boje za tekstil, oponašajući veličinu i oblik mrlje ili usklađujući boju s bojom mrlje. Više je više!