Skip to Content

Opremi se: kako kupovati vintage odjeću

Vrlo je malo iskustava koja pružaju takvo zadovoljstvo kao što je pronalazak komada vrhunske vintage odjeće, onih zlatnih grumenčića koji samo čekaju da ih se iskopa. No, to nije uvijek jednostavno. Ponekad ćeš se, nakon uzaludnih sati provedenih u prebiranju i pretraživanju stalaka sa ženskom odjećom od baršuna, brokata i svile, možda početi pitati tražiš li na krivom mjestu.

Gdje se može pronaći vintage odjeća

Jednostavno je otići online i provjeriti sistematizirane, vrhunske web stranice vintage butika, prepune dizajnerskih i neovisnih etiketa i jedinstvenih dragulja. No, ako ti lov na odjevne predmete pruža više uzbuđenja, okušaj sreću u trgovinama vintage odjećom ili u radnjama čiji prihod od prodaje second-hand odjeće odlazi u dobrotvorne svrhe. Prije nego što uopće izađeš, jedan savjet: napravi domaću zadaću. Saznaj koje razdoblje nudi ono što želiš; saznaj više o izgledu koji želiš postići. Provjeri modne časopise kako bi vidjela koji su vrhunski vintage stilovi trenutno u modi: uostalom, nema smisla ulagati u lepršavu haljinu iz 1950-ih ili u kardigan s perlicama ako su svi ostali prešli na šezdesete.

Zatim odaberi svoju lokaciju. Second-hand trgovine u imućnijim četvrtima nudit će skuplje originale. Vjerojatno ćeš pronaći odjeću o kojoj bi inače mogla samo sanjati, i to za puno manju cijenu. U jeftinijim dijelovima grada nalaze se dućani s polovnom trikotažom i trgovine rabljenom odjećom koji prihode daju u dobrotvorne svrhe. Tamo također možeš pronaći vintage odjeću za žene! Ako si strpljiva, zasigurno ćeš otkriti dragocjene komade.

Jednostavni „Uradi sam(a)” savjeti za popravke i stiliziranje

Kada pronađeš komad koji ti se sviđa, detaljno ga pregledaj. Manji nedostaci mogu pridonijeti posebnosti odjevnog predmeta, ali velike mrlje ili oštećenja na tkanini trebali bi te odvratiti od kupnje. Pažljivo provjeri ima li na porubima, šavovima i na čitavom odjevnom predmetu kakvih pukotina, poderotina i rupa. Većinu tih nedostataka moguće je popraviti kod kuće, ali kupujući istrošenu ili pohabanu tkaninu zapravo bacaš novac. 

Izgubljenu dugmad, kukice ili potrgane patentne zatvarače moguće je zamijeniti; olabavljeni porubi mogu se popraviti. Ako šivanje nije tvoja jača strana, a odjevni predmet treba preinačiti, zašto ne bi otišla krojaču? Naposljetku, plaćaš nisku cijenu za žensku odjeću visoke kvalitete, tako da će se ta investicija isplatiti, pogotovo ako na kraju završiš s komadom koji ćeš nositi s užitkom.

Posljednja dva savjeta za kupovinu iz druge ruke: 

  • Sjeti se da je prepoznatljiva silueta razdoblja koje voliš djelomično postignuta nošenjem donjeg rublja koje mijenja oblik tijela. Nabavi ga ako želiš dodatno istaknuti izgled
  • Ako si se zaljubila u kombinaciju, ali nisi spremna nositi korzet, steznik ili šiljasti grudnjak, razmisli može li odjeću preoblikovati profesionalac.

Vrhunski vintage, bez neugodnih mirisa

Kako se najbolje riješiti tog zaostalog mirisa naftalina i vlažnog podruma? Svjež zrak i sunčeva svjetlost najbolji su prirodni deodoransi. Koristeći bočicu za raspršivanje, odjevni predmet lagano poprskaj bijelim octom. Kiselina u octu izjednačit će razinu pH i neutralizirati miris. Kako bi svoj odjevni predmet što brže prozračila, objesi ga blizu otvorenog prozora. Ako to ne pomogne, pokušaj odjeću nježno ručno oprati odgovarajućim proizvodom, prethodno testirajući proizvod na malom komadiću tkanine.

Mrlje na nekim vintage ženskim odjevnim predmetima na tkanini su možda već desetljećima i vjerojatno su već posve okorjele. Na primjer, mrlje od deodoransa ispod pazuha. Sredstva za uklanjanje mrlja tu možda neće biti učinkovite; međutim, neke od njih mogu se prikriti lijepim rubovima, zakrpama ili nekim drugim ukrasima.

Mrlje od plijesni obično su trajne. Nešto ipak možeš pokušati: zahvaćeno područje poprskaj mješavinom vode i limunova soka, sode bikarbone ili octa i ostavi ga na svježem zraku ili suncu. Blaže mrlje jednostavno možeš ukloniti primjenjujući odgovarajući proizvod izravno na mrlju i ostavljajući ga da se namače prije pranja. Ako je tvoj ovratnik tek blago uprljan, na mrlju nanesi blagi proizvod za pranje, ostavi da da djeluje nekoliko minuta i zatim ga temeljito isperi.

Image credits
Header image: Getty Images
Image of two people decorating  a shop-window: Getty Images
Close-up image of vintage bodice: Getty images

Vintage odjeća prekrasan je i odličan održivi odabir. U tvrtki Perwoll stalo nam je do održivog razvoja. Želiš li saznati više? Sve o ovoj temi pročitaj ovdje