Skip to Content

Pozlaćena poderotina – sama svoj majstor spore mode, nadahnuto keramikom zakrpanom tehnikom Kintsugi

U trećem dijelu naše serije videozapisa o samostalnim preinakama odjeće i sporoj modi, napokon istražujemo tehniku Kintsugi koja ih je sve nadahnula. Da bi saznala na koji je način Wabi-Sabi (filozofija koja pronalazi ljepotu u slomljenim stvarima) poslužila kao nadahnuće japanskim umjetničkim predmetima od keramike, vrati se na prvi članak iz kojeg ćeš naučiti i kako pomoću tehnike Kintsugi zakrpati poderane traperice. U drugom dijelu serije saznat ćeš kako zakrpati rupu uz malu pomoć tehnike Kintsugi, stvarajući tako veseo dojam prošaranosti točkicama.

Sad se vraćamo stvarnoj tehnici koja stoji iza originalne metode Kintsugi, s namjerom da naučimo kako je iskoristiti za popravak poderane majice.

Ideja za sporu modu po principu „Uradi sam(a)” Način popravka boje tehnikom Kintsugi

Naš treći videozapis nadahnut tehnikom Kintsugi i detaljan opis ideje po principu "Uradi sam(a) pokazuje koliko je jednostavno ružnu poderotinu pretvoriti u prekrasan detalj na odjevnom predmetu.

Rupu na majici od pamuka, svile ili satena gotovo je nemoguće popraviti bez vidljivih tragova. Umjesto da poderani dio pokušaš sakriti, posluži se tehnikom Kintsugi kako bi ga istaknula. Ova drevna japanska tehnika sastoji se od ponovnog slaganja slomljene keramike, porculana i drugih predmeta od keramike korištenjem zlatnog laka, kako bi pukotina zasjala poput prekrasnog ukrasa i pretvorila je u poželjnu značajku, a ne u nezgodnu mrlju. 

Zakrpaj poderanu majicu kratkih rukava tehnikom Kintsugi – video posvećen sporoj modi po principu "Uradi sam(a) i detaljni vodič

You need to accept cookies to play this video

Što ti je potrebno:

 • obična majica kratkih rukava (ili neki drugi odjevni predmet izrađen od tkanine)
 • ljepljiva traka koja se pričvršćuje glačanjem 
 • glačalo
 • zlatna boja za tekstil (mi smo koristili napuhavajuću/trodimenzionalnu boju za tkaninu, koja se može nanositi izravno iz tube)
   

Što učiniti:

1. Traku kojom planiraš zakrpati odjeću izreži tako da veličinom i oblikom može u potpunosti prekriti poderani dio. 

2. Okreni majicu naopako, ljepljivu traku stavi na rupu i prijeđi preko nje glačalom kako je naznačeno na uputama.

3. Ponovno preokreni majicu i pripremi se za „bojenje preko pukotina”.

4. Skicu uzorka, ako želiš, možeš iscrtati olovkom, krojačkom kredom, odstranjivim markerom za tkanine ili čak sapunom. Ako je tkanina prilično tanka i prozirna, uzorak možeš nacrtati i na papiru, a papir s uzorkom potom staviti ispod tkanine kako bi ga lakše pratila. Nama se učinilo lakšim uzorak nacrtati rukom.

5. Pokušaj povući svaku liniju jednim potezom kako bi se stvorio dosljedan efekt.

6. Prije pranja majice ostavi dovoljno vremena da se boja osuši, a boju zgusni zagrijavanjem, kako je naznačeno.

7. Nosi s ponosom!

Još ideja nadahnutih tehnikom Kintsugi za samostalni popravak u skladu s načelima spore mode

 • Dakako, gore navedeni postupak po principu „Uradi sam(a)” nije jedini način da odaš priznanje metodi Kintsugi kojom se stari, oštećeni predmeti pretvaraju u novo i lijepo umjetničko djelo. Evo još nekih ideja za samostalne popravke poderane tkanine, sve u skladu s konceptom spore mode.
 • Umjesto napuhavajuće/trodimenzionalne boje za tkaninu možeš upotrijebiti i četku te njome nanijeti klasičnu zlatnu boju za tekstil. Ta je tehnika svakako nešto sličnija načinu na koji rade japanski majstori Kintsugija.
 • Ako si spretna s iglom i koncem, za krpanje rupe na majici možeš upotrijebiti zlatni konac.
 • Popravci tehnikom Kintsugi ponekad čitav komad krhotine na keramici zamjenjuju komadom slične veličine s neke druge razbijene posude. Oponašaj taj učinak krpanjem rupa vidno drugačijim komadićem tkanine, a zatim istakni šavove zlatnom bojom ili ukrasnim šavovima.
 • Mi smo odabrali zlato kao posvetu tradicionalnom popravljanju keramike metodom Kintsugi, ali ništa te ne sprječava da odabereš kombinaciju boja po vlastitom izboru.

Image credits
Image of traditional kintsugi pottery: Shutterstock