Skip to Content
Eine Frau sitzt am Strand und lächelt

Pranje kašmira: nježno održavanje finih vlakana

Bilo da se radi o kapi, šalu ili džemperu: pranje i sušenje pletiva od kašmira nije nimalo teško, sve dok pazite na nekoliko stvari. Reći ćemo vam kako pravilno prati i održavati omiljene komade odjeće od fine kozje vune bez oštećenja materijala.

Pranje kašmirske vune – je li to uopće moguće?

Odgovor na pitanje „Može li se kašmir prati?” glasi: da, ali što nježnije i što rjeđe. Pletivo od kašmira odlikuje se prije svega svojom jedinstvenom mekoćom. Za to je zaslužna nevjerojatno mekana, toplinski izolirajuća poddlaka kašmirske koze; od nje dobivena vuna smatra se najfinijom i najelegantnijom vunom na svijetu.

Svaka kašmirska koza daje tek oko 200 grama fine poddlake godišnje, zbog čega je kašmirska vuna vrlo skupa. U svom izvornom staništu na Himalaji i Pamiru, kašmirske koze žive na velikim nadmorskim visinama, gdje su izložene jakim oscilacijama temperature. Poddlaka životinjama pruža prirodnu zaštitu od vrućine, hladnoće i vlage. Zahvaljujući posebnoj mekoći, učinku izjednačenja temperature i sposobnosti da upija višestruku količinu vlage u odnosu na svoju vlastitu težinu kašmirska je vuna uistinu omiljena kada su u pitanju izuzetno kvalitetna pletiva s visokim faktorom mekoće.

Eine Ziegenherde in einem Tal
Kašmirske koze obitavaju na velikim nadmorskim visinama Himalaje. Njihova fina vuna je toplinski izolirajuća.

Pranje kašmira: stvarno potrebno ili suvišno?

Bilo da se radi o džemperu, šalu, kapi ili deki: kako bi elegantni komadi od kašmira dugo ostali lijepi, kod održavanja je potreban istančan osjećaj. Općenito, kašmir treba prati samo kada je to stvarno potrebno. Fina vuna ima prirodnu sposobnost samočišćenja i antibakterijska svojstva. To znači da kašmir zapravo treba rijetko prati. Postoji čitav niz mogućnosti da osvježite pletivo od kašmira bez pranja:

 • Ako, primjerice, nakon posjeta restoranu imate osjećaj da je vaš šal ili džemper od kašmira poprimio tuđe mirise, obično je dovoljno prozračiti komad odjeće od kašmira nekoliko sati ili preko noći nakon nošenja.
 • Alternativno možete objesiti pletivo od kašmira u kupaonici nakon tuširanja. Visoka vlažnost zraka pomaže u uklanjanju mirisa iz odjeće.
 • Površinska prljavština obično se može jednostavno obrisati ili pažljivo iščetkati. Ako je pranje neizbježno, pletivo od kašmirske vune svakako se može oprati. U sljedećim odlomcima objasnit ćemo kako točno.
Ein Kaschmiroberteil auf einem weißen Holzhintergrund, daneben steht ein Tee und liegt ein goldenes Blatt
Bilo da se radi o džemperu, šalu, kapi ili deki: kako bi elegantni komadi od kašmira dugo ostali lijepi, kod održavanja je potreban istančan osjećaj. Općenito, kašmir treba prati samo kada je to stvarno potrebno. Fina vuna ima prirodnu sposobnost samočišćenja i antibakterijska svojstva. To znači da kašmir zapravo treba rijetko prati. Postoji čitav niz mogućnosti da osvježite pletivo od kašmira bez pranja: • Ako, primjerice, nakon posjeta restoranu imate osjećaj da je vaš šal ili džemper od kašmira poprimio tuđe mirise, obično je dovoljno prozračiti komad odjeće od kašmira nekoliko sati ili preko noći nakon nošenja. • Alternativno možete objesiti pletivo od kašmira u kupaonici nakon tuširanja. Visoka vlažnost zraka pomaže u uklanjanju mirisa iz odjeće. • Površinska prljavština obično se može jednostavno obrisati ili pažljivo iščetkati. Ako je pranje neizbježno, pletivo od kašmirske vune svakako se može oprati. U sljedećim odlomcima objasnit ćemo kako točno.

Pravilno pranje kašmirske vune

Kašmir se može prati i u perilici rublja i ručno. Iako bi se moglo pretpostaviti da je ručno pranje u umivaoniku nježnije, komadi od kašmira sigurniji su kada je u pitanju program za pranje vune ili program za nježno pranje modernih perilica!

Poseban deterdžent za pranje vune kao što je Perwoll Wolle & Feines otapa prljavštinu, a da pritom ne oštećuje strukturu vunenih vlakana. Zahvaljujući hidratantnim svojstvima nježnog deterdženta prirodna svojstva osjetljive vune ostaju netaknuta, a tkanina od kašmira djeluje neopisivo pahuljasto i mekano nakon pranja. Međutim, pri pranju kašmira ne preporučuje se upotreba omekšivača jer njegov sastav može utjecati na svojstva vunenih vlakana.

Najbolje je da svoj džemper od kašmira okrenete naopačke prije pranja i napunite bubanj perilice samo do pola. Vrećica za pranje rublja sprečava habanje finog pletiva od kašmirske vune tijekom centrifugiranja. Odaberite program centrifuge s maksimalno 800 okretaja. Temperatura pranja također igra važnu ulogu kod pranja vune. Komade odjeće s kukicama ili patentnim zatvaračima uvijek perite odvojeno kako se ne bi zapetljali u kašmirskoj vuni i oštetili osjetljivu pletenu tkaninu.

Prava temperatura za pranje kašmira
Kao i kod drugih prirodnih vlakana i vrsta vune, kod pranja kašmirske vune također je važna prava temperatura. Ako vaša perilica ima program za pranje vune ili program za nježno pranje, odgovarajuća temperatura vode se automatski bira. U protivnom odaberite program za fino rublje s maksimalnom temperaturom od 30 Celzijevih stupnjeva.

Ručno pranje kašmira
Pletivo od kašmira možete, naravno, prati i ručno. Voda bi za to trebala biti tek mlaka. Pletivo pažljivo isperite i izbjegavajte trljanje i dugo namakanje jer se vuna tako može zamrsiti. Pletivo zatim isperite čistom vodom i lagano iz njega iscijedite vodu. Nakon što operete džemper ili šal od kašmira, zamotajte ga u ručnik kako biste uklonili vlagu iz pletiva i ubrzali proces sušenja.

Ostali članci

 • Perwoll Color

  Formula oživljava boje vaše šarene odjeće, bez aditiva u boji.

 • Simboli za pranje odjeće

  Što znače simboli na etiketama odjevnih predmeta

 • Pranje i sušenje podstavljenih vreća za spavanje i podstavljenih jakni

  Ovako će dugo ostati udoban i mekan.