Skip to Content

Odjeća bez granica: 3 projekta spore mode za koje obavezno moraš znati

Zaljubljenici u okoliš i ekološki dizajneri inspiriraju nas projektima koji počivaju na strasti koja je prihvatljiva za planet – sporoj modi. Ono što je dostupno na virtualnim ili fizičkim policama trgovina odjećom prisiljava nas da odlučimo što će se naći u našim ormarima. Na okoliš utječemo svojim odabirima materijala od kojeg je svaki predmet izrađen i načina na koji utječe na zdravlje vode, zraka i tla na planetu. Ako proizvodnja brze mode uspori, svi od toga mogu imati koristi. 

Modna industrija počinje uvoditi sporije, etičke i održive prakse u posao izrade novih odjevnih predmeta. Kao potrošači možemo prigrliti ovu akciju i uvijek savjesno birati našu odjeću – tako da to ne bude samo prolazni trend. Koncept spore mode može postati dijelom svih naših života – pogledajmo tri aktivnosti posvećene poticanju promjena.

Nagrade za preispitivanje brze mode

Ne postoji ništa bolje od nagrada koje nas potiču na poboljšanje naših navika. Postoji čitav niz nagrada posvećenih odavanju priznanja dizajnerima i tvrtkama koji su pri realizaciji svojih ideja pravednu modu stavili u prvi plan.

  • Green Carpet Fashion Awards već su usmjerile svoju pozornost na održive inovacije, a nagrade dodjeljuju svjetski poznati modeli i holivudske zvijezde, pomažući tako podići svijest o važnosti savjesno izrađene odjeće.
  • Nagrade za održivu modu (Sustainable Fashion Awards) dodjeljuju se najodrživijim idejama dizajnera i modnih marki, koji uvjete za tu nagradu ispunjavaju svojim odgovornim stavom i djelovanjem s ciljem smanjivanja ekološkog otiska. Njihova novčana nagrada podijeljena je na dva dijela: pola dobiva pobjednik, a pola nevladina organizacija posvećena okolišu.
  • Modna diplomantica Tess Whitfort iz Melbournea, koja je osvojila prošlogodišnju nagradu Redress Design Award, kaže: „Naša je odgovornost smanjiti negativan utjecaj modne industrije na okoliš - bilo korištenjem umjetne inteligencije kako bi se stvorili uzorci bez otpada ili korištenjem novog tekstila ili procesa koji nisu štetni za okoliš.”
  • Ovi ambasadori eko-mode mogu pomoći pogurnuti industriju u potpuno novo doba, nadahnjujući kolege dizajnere da razmisle o načinu na koji dobivaju i obrađuju svoje tkanine, te pokazujući svojim potrošaćima da je održiva odjeća kul! 

Analiza ekološke odjeće – lokalno

Kate Fletcher, profesorica održivosti, dizajna i mode koja je prošle godine predstavila svoj TEDx Talk „Korištenje: moda s onu stranu granica potrošnje”, važna je ambasadorica odgovornih, održivih odluka. Fletcher tako proučava i „kako se jedno i drugo međusobno isprepliću” i utječu na način na koji biramo odjeću. Kao članica Centra za održivu modu u Londonu nedavno je vodila projekt pod nazivom Fashion Ecologies. Ovo fascinantno istraživanje proučavalo je regionalizam te međusobni utjecaj i odnose odjeće, ljudi i njihove lokalne okoline. 

Trud i vrijeme potrebno za proučavanje modne cjeline na lokalnom uzorku bez sumnje će dovesti do boljeg razumijevanja trenutnih modnih izbora – i načina na koje zajedno možemo raditi na boljoj budućnosti, odabirući pravednu i sporu modu.

Popravljanje rasparanog svijeta, šav po šav

Potrošači su možda zaboravili na vrijeme kada smo čuvali i cijenili svaki komad odjeće, držeći se za njega što duže možemo. S ljubavlju smo popravljali pohabane rubove i krpali rupe. Danas bacamo predmete čak i ako nam se olabavi porub ili ako nam otpadne dugme. Projekt Visible Mending (Vidljivo popravljanje) potiče nas da produljimo život našoj odjeći i da u njoj ponovno uživamo.

Internetska stranica „Mendspiration” nudi kreativne ideje o tome kako popraviti ranjenu odjeću, a postovi na blogu otkrivaju čitavo more nadahnjujućih priča, istodobno ističući umirujuće blagodati pozornog šivanja. Još važnije od toga: oni potiču druge da se aktiviraju na društvenim mrežama i s ponosom objave rezultate – svoju kreativno zakrpanu i obnovljenu odjeću.

Ako svi počnemo krpati i šivati, manje će odjeće završiti u otpadu – a mi ćemo na izraziti svoju individualnost u odnosu na razne klonove visoke ulične mode. 

Image credits
Header image: Getty Images
Image of Green Carpet Fashion Awards event: Getty Images
Image of Redress Design Award winner: Redress Design Award PR

Inicijative spore mode nadahnjuju nas i motiviraju da se i mi popravimo. Ako te zanima Perwollov pristup održivosti i kako ga razvijamo, klikni ovdje